De nieuwe repro-service van atelier Eigen Stijl biedt meer dan alleen kopieerwerk (Foto: Charles Keijser Fotografie).
De nieuwe repro-service van atelier Eigen Stijl biedt meer dan alleen kopieerwerk (Foto: Charles Keijser Fotografie).

Dagbestedingslocatie van Zozijn houdt open week

Algemeen

ZEVENAAR – Een kopietje nodig of op zoek naar een cadeautje met een passende of eigen tekst? De medewerkers van atelier Eigen Stijl maken er graag werk van. Het is een nieuwe service van het atelier aan de Hooge Bongert 1b in Zevenaar.

“Het is frustrerend en rustgevend”, zegt Zoë met een brede grijns. Ze is een van de medewerkers van de nieuwe repro. Uit de snijplotter voor haar is zojuist een sticker gekomen met daarop de afbeelding van een trein. De uitdaging is om de juiste stukjes weg te snijden, zodat alleen de trein overblijft. De trein kan vervolgens voor een cadeautje worden gebruikt. “We zijn nog volop aan het ontdekken wat de mogelijkheden zijn”, vertelt Lisette Dijkman, een van de begeleiders van de repro. Samen met Trudy Kalisvaart heeft ze vandaag de leiding over het repro-team. Even verderop zorgt een andere medewerker voor een aantal kopietjes. Trudy: “Dit zijn toevallig bouwtekeningen, maar we maken ook visitekaartjes, drukken posters af en hebben bijvoorbeeld tijdens de gemeenteraadsverkiezingen allerlei reprowerk gedaan voor politieke partijen. En dat doen we ook voor verenigingen of bedrijven.”
Het idee van de repro ontstond eind vorig jaar. Trudy: “Door corona zagen we ons cliëntenbestand teruglopen. Dan ga je toch nadenken over hoe je aantrekkelijk kunt zijn voor ook nieuwe cliënten. Verschillende cliënten vinden het leuk om met de computer bezig te zijn en hun digitale vaardigheden te ontwikkelen. Zo kwamen we uit op de repro.” Als dagbestedingslocatie van Zozijn heeft het atelier al meerdere creatieve onderdelen in huis. Van weven tot keramiek, kunst en tekenen. “Met de repro hebben we nu ook digitaal tekenen en bijvoorbeeld filmen en fotografie aan onze activiteiten toegevoegd”, zegt Lisette. Als voorbeeld pakt ze een notitieboekje erbij. “Voor de voorkant hebben we een van onze tekenaars aan het werk gehad, vervolgens heeft onze ontwerper de tekening omgezet naar een digitaal ontwerp. Daarna heeft weer een andere medewerker de notitieboekjes gedrukt en zijn weer andere cliënten die het leuk vinden om de boekjes in elkaar te zetten. We bieden dus verschillende taken aan, op verschillende niveaus. Voor onze cliënten perfect. Wij zijn overigens een dagbesteding met werkstructuur. Voor cliënten kan de repro ook de opstap zijn om uiteindelijk via jobcoaching door te stromen naar regulier werk.”

Veel meer dan kopiëren

Trudy: “Klanten vinden de notitieboekjes hartstikke leuk. De andere cadeautjes die we maken, trouwens ook.” Ze somt op wat er bij de repro allemaal nog meer mogelijk is. Kant-en-klare cadeautjes met een tekst voor meesters en juffen of een cadeautje met een tekst-op-maat voor een jarige of een jubileum. Afbeeldingen of teksten op textiel, zoals rompertjes, schorten, tassen. Zelf getekende en ontworpen kaarten. “Het is echt veel meer dan kopiëren, je kunt het zo gek niet bedenken”, zegt ze. “Niet voor niets heet het hier ‘Repro Eigen Stijl’.” 

Promotieweek

Repro Eigen Stijl is van maandag tot en met vrijdag van 9.30 tot 15.30 uur geopend voor iedereen die een kijkje wil nemen. Tot en met komende vrijdag houdt het atelier een promotieweek, waarin alle onderdelen extra onder de aandacht worden gebracht. Dit alles gebeurt in het atelier en de hal van het Gezondheidscentrum Lentemorgen. Bezoekers kunnen rekenen op een kopje thee, een zelfgebakken koekje en een presentje.