Jari Mulder met zijn boek
Jari Mulder met zijn boek

De weg naar de vrijheid: wees eerlijk, wees jezelf, wees liefdevol

Algemeen

ZEVENAAR - Jari Mulder is leerkracht op een basisschool in Zevenaar. Hij werd geboren in Lelystad, maar verhuisde al kort daarna naar Duiven, waar hij 23 jaar woonde. De 25-jarige docent woont nu in Arnhem en heeft al een bijzonder mooi kinderboek op zijn naam staan. Jari wil via zijn schrijven de dingen die hij leerde overbrengen op de kinderen en dat gaat hem goed af. Zijn eerste kinderboek kwam op 25 maart jl. uit en heet ‘Mijn weg naar vrijheid’.

Door Alie Engelsman

Het boek is nu al te bestellen bij Bol.com. Jari: “Normaal gesproken moeten er van een boek al een flink aantal exemplaren verkocht zijn. maar omdat ‘Mijn weg naar vrijheid’ zo goed is, staat het nu al in de winkel van Bol. Dat is gewoon heel gaaf.” 
Jari koos voor het thema vrijheid, omdat hij, vooral vanwege de coronamaatregelen, zelf bezig was met de vraag: ‘hoe ervaar ik vrijheid?’. Jari: “Het was een zelfanalyse. Hoe ervoer ik het begin van de coronaperiode, hoe het middenstuk en hoe het einde. Ik kon bijvoorbeeld niet meer met vrienden naar de kroeg, maar kreeg er een ander gevoel van vrijheid voor terug. Ik ontdekte bij mezelf een soort ontwikkeling, die ik de hoofdpersonen, de 10-jarige Sanne en Joris, in het boek ook laat mee maken.”
Maar hoe kwam Jari op het idee om daar een kinderboek over te schrijven? “Ik sta nu bijna twee jaar voor de klas. Toen ik vorig jaar veel voorlas aan de leerlingen van groep 5/6 dacht ik: ‘Zoiets schrijven, dat kan ik ook.’ In de zomervakantie ben ik er aan begonnen. Ik heb een schrijfblok gekocht en een goede pen, ik ben lekker buiten in de natuur gaan zitten en gewoon begonnen met veel op te schrijven. Ik vind het heerlijk om buiten te schrijven. De buitenlucht voelt zoveel anders dan wanneer je binnen zit. Er gaan meer luiken open en ik krijg er meer inspiratie door.” Binnen drie maanden had Jari het boek klaar en stuurde hij het naar een uitgever. Deze zocht er een illustrator bij en Jari kon een contract tekenen en zo werd de uitgave van ‘Mijn weg naar vrijheid’ een feit.

Kindmeditatie

Jari heeft onlangs een opleiding kindmeditatie afgerond. “Kindmeditatie is gericht op ademhaling, het goedkeuren van emoties, herkennen dat je in zo’n emotie zit en er op een afstand naar kunnen kijken. Het geeft het kind het gevoel dat het er mag zijn. Ik kan het op school goed gebruiken als er bijvoorbeeld een ruzie in de klas is, of als een kind zich erg verdrietig voelt. Meditatie, de leer van het boeddhisme, heeft me altijd al geïnteresseerd. Dat spirituele vind je ook in mijn boek terug. Het boek kent drie fases. In de eerste fase, als Sanne en Joris nog thuis zijn, wordt er een dagboek gestolen, dat in een magisch bos terecht komt. De tweede fase speelt zich af in dat bos, een zielenwoud waar geesten wonen. Het tweetal beleeft daar de meest wonderlijke, spannende avonturen. In de derde fase komen Sanne en Joris in een geestenwereld van hogere regionen terecht, een soort van hemelrijk, zeg maar. Daar vinden ze allerlei filosofische teksten, die refereren naar de avonturen die ze in het bos hebben beleefd. Door die teksten en wat ze in het magische bos hebben meegemaakt, leren ze hun angsten achter zich te laten. Daardoor ervaren ze de echte vrijheid en kunnen ze weer terugkeren naar de veilige thuishaven. Het klinkt heel complex, maar het is geschreven vanuit het perspectief van de twee kinderen, die 10 jaar oud zijn. Die kinderen leren onder andere dat ze hun ego op moeten offeren om verder te kunnen. Een van hen was bijvoorbeeld erg kwaad. Zij ontdekt dan dat wraakzuchtig zijn haar niets oplevert, maar leert dat vergevingsgezind zijn haar helpt. Ook keuzes maken komt aan bod. De samenvatting op de achterkant van het boek nodigt de kinderen uit om het te gaan lezen. ‘Voel jij je ook weleens bang, verdrietig of boos? Waarschijnlijk wel. Iedereen heeft zich namelijk wel eens zo gevoeld. En dat is ook helemaal niet erg. Het gaat erom hoe je hiermee omgaat.’ De belangrijke les uit het boek is kort samengevat: De weg naar de vrijheid: wees eerlijk, wees jezelf, wees liefdevol.

Schrijflessen

Jari wil zijn passie voor het schrijven graag delen. Hij geeft schrijflessen op school. “Ik vind het leuk om de kinderen te leren hoe ze verhaallijnen kunnen bedenken. Hoe ze hun fantasie om kunnen zetten in woorden. Ik leer ze om een woordweb te maken om een situatie in beeld te brengen en de verschillende acties en gevolgen daar om heen te bedenken. Maar ik leer ze ook de dingen groot maken, om zo spanning in het verhaal te brengen. Dat doe ik zelf ook. Het moet allemaal niet te braaf zijn en te veel kabbelen. Zo’n verhaal moet de mensen meesleuren in de emotie. Kinderen, vooral op de basisschool, vinden lezen nog steeds leuk en ze zijn nieuwsgierig. Natuurlijk zie je wel een switch van lezen naar gamen, maar als ze een goed boek hebben dan lezen kinderen echt nog heel graag.”

Sterren lezen

Jari is van plan om nog meer kinderboeken te schrijven. Zijn tweede boek zal over een jongen gaan die sterren kan lezen. “Het begin en het einde staan al vast, de weg er naar toe nog niet. Dat is voor mij ook een verrassend proces.” Nu het boek geschreven en uitgegeven is volgt de promotie van het boek. In Jari’s klas zijn ze inmiddels al fan. De ouders van de meeste kinderen hebben het boek al gekocht en dan komen ze naar mij om er een handtekening in te laten zetten. Ik schrijf er dan ook iets persoonlijks voor ze in. Naar aanleiding van het boek geef ik binnenkort ook een workshop over schrijven op de pabo, waar ik zelf mijn opleiding heb gedaan. Verder zijn de boeken onder andere te koop voor €18,99 bij Boek en Buro en de Bruna in Zevenaar. Meer informatie:
https://www.jarimulder.nl

"Ik vind het heerlijk om buiten te schrijven"