"PSV en De Graafschap passen qua cultuur en karakter bij elkaar"
"PSV en De Graafschap passen qua cultuur en karakter bij elkaar"

Zevenaarder Iwan Geurts krijgt nieuwe functie bij topclub PSV

Algemeen

ZEVENAAR - Van je hobby je werk maken is niet iedereen gegeven. Iwan Geurts wél. De Zevenaarder is sinds vier jaar jeugdscout bij PSV. Vorige maand tekende hij een nieuw driejarig contract bij de eredivisionist uit Eindhoven.

Door Susan Wiendels

Werken bij een topclub met collegascouts als Hallvar Thoresen, Hans Gillhaus, het lijkt een jongensdroom. Lachend: “Daar sta ik dan als boertje uit Zevenaar tussen. Zonder gekheid, het lijkt bijzonder, maar het voelt normaal. Bij PSV is er een mooie balans tussen oud-profs en niet-profs in de scouting en de trainersstaf. Ik ben ervan overtuigd dat oud-profvoetballers weer andere dingen zien dan iemand die geen profvoetbal heeft gespeeld en andersom.” De waardering van de club voor zijn inzet en prestaties is groot. “Dat blijkt ook wel uit dit nieuwe contract. Ik word coördinator jeugdscouting en coördinator BVO-scouting o15-017. Dat betekent dat ik de amateurscouting loslaat en hier op die plek iemand anders komt. Maar ik blijf als coördinator jeugdscouting wel eindverantwoordelijk hiervoor”, vertelt Iwan Geurts (52).

Elke zaterdagmorgen

Iwan Geurts belandde via OBW en De Graafschap bij PSV. “Bij OBW heb ik verschillende functies gehad: speler, trainer, lid van de technische commissie. Fred de Jager polste mij toen voor een functie als scout bij De Graafschap. ‘Is dat niets voor jou?’ Ik ben als vrijwilliger begonnen met de allerjongste jeugd van acht, negen jaar. Elke zaterdagmorgen de velden af in de regio Zevenaar/Arnhem, acht jaar lang.
Scouten ik heb het echt moeten leren. Ik heb wel trainersdiploma’s, maar daar heb je weinig aan. En het blijft natuurlijk moeilijk om zo jong te scouten. Kijk, Gapko en Obispo zijn bij PSV al onder de negen jaar begonnen. Maar je kunt nooit met zekerheid zeggen dat een jochie van acht jaar over tien jaar het eerste elftal haalt. Mijn voorkeur gaat uit naar scouten vanaf een jaar of dertien, dat past beroepsmatig beter bij mij.”

Parel
Dit seizoen coördineert Geurts nog de amateurscouting van o13-017. Hij stuurt 25 scouts door het hele land aan. Daarnaast scout hij zelf o13-o16 bij profclubs. Elke week weer op zoek naar de ene parel. Een belangrijk element waarop wordt geselecteerd is het zogenaamde PSV prestatiegedrag. Iwan Geurts: “Hoe zit je mentaal in elkaar? Hoe ga je met tegenslagen om? Wat heb je ervoor over om te slagen?” Daarnaast speelt het fysiek ook een belangrijke rol. “Al kun je dat op jongere leeftijd niet exact weten. Wie niet snel en groot is, moet dat compenseren. Handelingssnelheid, explosiviteit en snelheid zijn in het hedendaagse voetbal van belang. En daarnaast tactisch inzicht en technische vaardigheden. Deze laatste twee factoren zijn nog goed trainbaar.”

Academie
Als spelers echt opvallen, worden ze uitgenodigd voor een stage: een aantal trainingen en wedstrijden. “Dan kijken we samen met collegascouts, Ernest Faber (hoofd jeugdopleiding) en de trainers of zo’n jongen interessant is voor PSV. Als we hem in onze academie willen, dan starten we de intakeprocedure waarin alle randvoorwaarden besproken gaan worden zoals school, vervoer en een eventueel gastgezin. Als zo’n jongen eenmaal binnen is, ben ik niet meer direct verantwoordelijk. Zijdelings blijven we altijd contact houden. Je bent toch het eerste gezicht binnen PSV waarmee ze in aanraking zijn gekomen.”

De Graafschap
Iwan Geurts koestert nog steeds een warme band met De Graafschap, waar hij zijn scouting carrière begon. Sterker nog, sinds dit seizoen is er sprake van een samenwerking tussen de Eindhovense eredivisieclub en Doetinchemse eerstedivisieclub op het gebied van jeugdscouting. “Als je bij De Graafschap werkt, wat zou dan de meest logische vervolgstap zijn? PSV, ja. De clubs passen qua cultuur en karakter bij elkaar. Roland Vroomans heeft mij destijds aangesteld als Hoofd Jeugdscouting bij De Graafschap. Toen Vroomans bij PSV terechtkwam, informeerde hoofd jeugdscouting Rini de Groot bij hem naar mij. Zo is het balletje gaan rollen. Maar ik ben altijd contact blijven houden. Jordy Rondeel doet daar als hoofd jeugdscouting goed werk met onder meer Karen Wevers. Zij scouten regionaal, wij landelijk. Vanuit onze 25 scouts dragen wij spelers aan bij De Graafschap die op dat moment net niet goed genoeg zijn voor PSV. Die ene parel uit Amsterdam kan ook interessant zijn voor De Graafschap. Als zo’n jongen eenmaal bij De Graafschap zit op een hoger niveau, dan kan het zomaar zijn dat hij de stap naar een topclub als PSV alsnog gaat maken. Een mooie win-win situatie.”

Iwan Geurts op de Herdgang: "Mijn voorkeur gaat uit naar scouten vanaf een jaar of dertien"