Kristel Gasseling en Gerrie Uffing: "We hebben een gezamenlijk doel: het entertainen van de mensen"  (Foto: Alie Engelsman)
Kristel Gasseling en Gerrie Uffing: "We hebben een gezamenlijk doel: het entertainen van de mensen" (Foto: Alie Engelsman) Foto:

Muziekstad Zevenaar en BuitenBlik klaar voor nieuwe evenementen: ‘Zevenaar bruist’

Algemeen

ZEVENAAR - Zevenaar kan weer bruisen. Na twee jaar nagenoeg geen evenementen zijn Muziekstad Zevenaar en BuitenBlik alweer een paar maanden druk aan het organiseren om het publiek in Zevenaar en wijde omgeving te vermaken met muziek en theater. Gerrie Uffing, voorzitter van Stichting Muziekstad Zevenaar en Kristel Gasseling, PR-medewerker van Stichting BuitenBlik geven een kijkje achter de schermen en vertellen over wat er zoal bij komt kijken.

Door Alie Engelsman

Zevenaar bruist het hele jaar door, vinden Kristel en Gerrie. Maar dit jaar wel extra op 27, 28 en 29 mei tijdens het BuitenBlik Festival aan de Breuly, en tijdens de vijf grote evenementen van Muziekstad Zevenaar. Muziekstad organiseert om te beginnen op 5, 7 en 8 mei het bevrijdingsfeest. Gerrie: “Dat hadden we twee jaar geleden groots willen vieren met vier dagen feest. Dit jaar wordt het een driedaags evenement, omdat we het Raadhuisplein op vrijdag niet kunnen gebruiken. Maar het plezier is er niet minder om.”

Startblokken

Behalve het bevrijdingsfeest organiseert Muziekstad Zevenaar het Varilux Jazz- en bluesfestival, de Jumbo Heemskerk Summerparty, het Spikker Country- en Westernfestival en een Najaarsfestival. De afgelopen twee jaar was het voor de beide organisaties rustig, te rustig. Kristel: “We stonden telkens in de startblokken, het was allemaal heel onzeker, zo leek het weer wel te mogen, maar dan toch weer niet. Je verliest elkaar, als organisatie, ook een beetje uit het oog. Sommige mensen zie je het hele jaar niet. Gelukkig zijn de meeste vrijwilligers wel gebleven. We hebben nu een vaste hechte groep.” Zo’n vaste groep kent Muziekstad Zevenaar al jaren. Gerrie: “We werken met een vaste kern van 14 vrijwilligers en die zijn na die twee jaar gelukkig allemaal gebleven. Zelf heb ik genoeg andere dingen te doen, maar je mist het wel, dat organiseren van de evenementen.”
Kristel beaamt dit. “Ik ben blij dat het weer kan. Het BuitenBlik festival organiseren is echt wel een feestje. Het is door de jaren heen gegroeid tot een festival waar alles kan. Het is een heel creatief proces. We houden ook steeds meer rekening met specifieke groepen. Zo is er op de zaterdagochtend speciaal voor de 70+ers ‘Gezongen herinneringen’ en op de zondagochtend ‘Blikvangers’ een programma voor verstandelijk beperkte mensen, rustig en prikkelarm.”

Queen Must Go On

Muziekstad Zevenaar heeft voor 5 mei Queen Must Go On gestrikt, de band die de Battle of the Tributebands van SBS glansrijk won. Gerrie is dolgelukkig met deze kans uit duizenden nadat de Bee Gees Tributeband uit Engeland op vanwege coronaperikelen op 22 april afhaakte. Gerrie: “De muziekcommissie van Muziekstad Zevenaar besteedt elk jaar weer veel tijd aan het zoeken naar en contracteren van goede bands. In de meeste gevallen moet je dat al een jaar van tevoren doen. En dan nog zie je dat er op het laatste moment iets kan gebeuren.”

Tina Turner Hot Leggs

Ook op BuitenBlik wordt er op de zaterdagavond geknald met een tributeband, de Tina Turner Hot Leggs. Kristel: “Daarnaast geven we veel kleine bands een podium. Het BuitenBlik festival heeft in de beginjaren ook op het Raadhuisplein plaatsgevonden, heeft zelfs naast een evenement van Muziekstad Zevenaar gestaan. Maar we zijn erg blij met de locatie aan de Breuly. We hebben daar meer ruimte om gekke dingen te doen. De omgeving is een belangrijk element van het festival. We betrekken het water erbij. We organiseerden yoga bij de opkomende zon en ook wandel- en fietstochten. Op allerlei manieren wordt de plek benut. Dit jaar kan men zelfs picknickmanden bestellen. Er is genoeg ruimte en variatie in acts om iedereen, jong en oud, zijn eigen festival te laten beleven.”

Gratis

Gerrie: “Dat is ook het verschil met Muziekstad Zevenaar. Wij hechten erg aan het Raadhuisplein om, via onze evenementen, mensen naar het centrum te trekken. Ondernemers en horeca kunnen daar van profiteren. Als alles meezit, muziek en het weer, dan trekt Muziekstad Zevenaar duizenden mensen, tijdens het Spikker Country- en Westernfestival zelfs vanuit het hele land. Naast het hoofdpodium op het Raadhuisplein hebben we bij sommige evenementen overdag, twee kleinere podiums op de Markt en bij de Muldershof. Mensen die even naar wat anders willen luisteren of geen fan zijn van de band op het hoofdpodium, kunnendan door het centrum lopen, naar een andere plek om van de muziek te genieten. Dat is een voordeel van zulke gratis concerten.”Ook bij de Breuly is nagenoeg alles gratis te bezoeken. Kristel: “Je kunt gratis het terrein op. Voor sommige kleinere voorstellingen in onze theaterwagens wordt soms een kleine vergoeding gevraagd. En je betaalt natuurlijk voor je drankjes en eten. We hebben diverse foodtrucks en er is op de vrijdagavond een diner, waarvoor je via de website tickets moet kopen. Tijdens dat diner zijn er diverse acts die worden opgevoerd. Traditiegetrouw is er op vrijdagavond een film. Dit jaar is dat Bohemian Rapshody, met een omlijsting van muziek van Queen.”

Sponsoren en vrijwilligers

Gerrie maakt zich wel wat zorgen om het voortbestaan van Muziekstad Zevenaar. Net als BuitenBlik is de stichting afhankelijk van sponsoren en vrijwilligers. “De gemiddelde leeftijd van onze kern is 70+. Zelf ben ik al 18 jaar voorzitter van de stichting, die dit jaar zijn 30-jarig jubileum viert, maar ik zie me dat geen 10 jaar meer doen. We hebben jonge mensen nodig die het vak van het organiseren van onze evenementen willen leren en het stokje kunnen overnemen. En daarnaast is sponsoring heel belangrijk. Zonder geld en mensen is het niet mogelijk om zoveel mooie evenementen te organiseren.”
Kristel: “Bij BuitenBlik Festival hebben we elk jaar ook weer veel mensen nodig. Niet alleen de mensen die in het bestuur zitten en de plannen maken, maar ook mensen die taken uitvoeren zoals het inrichten van het terrein, ehbo-ers, verkeersregelaars, beveiligingsmensen. Ook als je weinig tijd hebt kun je komen helpen tijdens het festival en deel uitmaken van ons enthousiaste vrijwilligersteam.” Gerrie: “Muziekstad Zevenaar en BuitenBlik Festival hebben ieder een eigen karakter, maar we hebben een gezamenlijk doel, namelijk het entertainen van de mensen, ze een ontspannen moment aanbieden. Je haalt zoveel voldoening uit dit werk als je ziet dat zo’n 3000 mensen genieten van het evenement dat jij hebt helpen organiseren. Daar doe je het uiteindelijk voor.”

Meer informatie:
https://www.buitenblik.nl en https://muziekstadzevenaar.nl/

"Er is genoeg ruimte en variatie in acts om iedereen op 27, 28 en 29 mei zijn eigen festival te laten beleven”
Queen Must Go On komt op 5 mei naar het bevrijdingsfestival van Muziekstad Zevenaar (Foto: William Rutten)