Gerjo en Willeke
Gerjo en Willeke

Liemers Vitaal maakt de regio vitaler én gelukkiger

Algemeen

LIEMERS - Samen de vitaliteit van de mensen verhogen en daarmee tegelijkertijd impact maken in de maatschappij, dat is het doel van VierVitaal, waar ‘Liemers Vitaal’ een initiatief van is. De in Doesburg wonende Gerjo Schepers runt samen met zijn levenspartner Willeke Scheele de onderneming. In mei 2020 richtte hij samen met Egon Zweers ‘Liemers Vitaal’ op.

Door Alie Engelsman

Tijdens ‘applaus voor de zorg’, maart 2020, begon er iets te kriebelen bij Gerjo. “Ik wilde iets gaan doen, iets wat goed is voor de mensen, ook in coronatijd. Ik heb alle ideeën die ik had opgeschreven en mijn netwerk ingeschakeld. Met mijn beste vriend Egon, die net als ik uit Duiven komt, hebben we onze belofte ingelost om samen iets leuks te gaan doen in de Liemers. Zo zijn we enthousiast van start gegaan met ‘Liemers Vitaal’.”

‘Liemers Vitaal’ heeft een 4-ledig doel, namelijk: inwoners van de Liemers in beweging brengen, werkgevers ondersteunen om hun bedrijf vitaler te maken, mensen met financiële zorgen zich vitaler laten voelen en samen met lokale bedrijven en experts de regio vitaler maken. Gerjo: “We brengen mensen in beweging door ze te belonen. Niet met grote geldbedragen, maar met nuttige cadeautjes. Wandelend of fietsend kunnen ze fitcoins verdienen en die besteden aan cadeau’s van één van de aangesloten regionale bedrijven of ze kunnen een cadeau weggeven aan iemand die het hard nodig heeft. Zo kunnen ze dorpsgenoten met financiële zorgen een handje helpen.”
‘Liemers Vitaal’ nodigt mensen met een kleine portemonnee van harte uit om mee te doen aan het initiatief. Door (meer) te gaan lopen en fietsen wordt een groentepakket van De Stokhorst of een avondje bowlen bij de Grietsche Poort ook voor hen mogelijk. “We vragen ze ook waar ze voor zouden willen sparen. Zo hebben we ook knipbeurten en pedicurebehandelingen aangeboden.” Fitcoins kunnen gespaard worden via de app ItsMyLife. Gerjo: “Dat is een app die je kunt downloaden op je mobiele telefoon. Met elke 1.000 stappen of kwartier fietsen spaar je 1 fitcoin. Bij bijvoorbeeld 125 fitcoins kun je al een cadeau uitzoeken of doneren. Dat spaar je in ongeveer drie weken bij elkaar. Wij krijgen een melding en overhandigen de deelnemers persoonlijk het cadeau of een voucher van het bedrijf waar het cadeau opgehaald kan worden.”

‘Liemers Vitaal’ is gestart vanuit vrijwilligerswerk. Er was een startsubsidie vanuit provincie Gelderland, waarmee Gerjo producten kocht bij regionale bedrijven. “In eerste instantie dachten de bedrijven dat er een addertje onder het gras zat. Ze vonden het te mooi om waar te zijn dat mensen, alleen al door te bewegen, hun producten konden verdienen. Deze bedrijven werden steeds enthousiaster, het is een mooie manier om hun producten te promoten. Ook het blij maken van mensen vinden we belangrijk. Onlangs hebben we nog samen met ‘One Moment a Day’ gelukspakketjes bezorgd bij zorginstellingen in de Liemers. Bijna 700 bewoners en medewerkers krijgen hierdoor een geluksmomentje.”

‘Liemers Vitaal’ omarmt ook initiatieven als de SuikerChallenge van het Diabetesfonds en een groentechallenge. Deelnemers verdienen fitcoins door geen suiker of meer groenten te eten. “Ook zijn we betrokken bij de preventieakkoorden van de gemeenten Westervoort en Duiven. Samen met veel partners werken we aan het bevorderen van gezond gewicht en mentale weerbaarheid. We zijn erg blij dat we een subsidie hebben gekregen van het BOSS-Sportakkoord in Duiven, waardoor we nog meer mensen met een kleine portemonnee een stukje positieve gezondheid kunnen brengen. Met de gemeenten Zevenaar, Doesburg en Westervoort zijn we in overleg. Via de Duivense wethouder Gemma Tiedink kwamen we in contact met de Liemerse Ambassade en zo rolt ‘Liemers Vitaal’ zich steeds verder uit in de regio. Dat is mooi, want zo krijgen we mensen en bedrijven in beweging. Via fiets- en wandelroutes willen we bovendien ons mooie gebied verder promoten.”

Gerjo en Willeke hebben ideeën genoeg. Willeke werkt bijvoorbeeld mee aan een initiatief in Barneveld: ‘Kipfitkids’. Scholieren verdienen daar met fietsen en wandelen fitcoins, om vervolgens in de bibliotheek hun cadeau’s, gesponsord door lokale bedrijven, uit te zoeken. Willeke: “De kinderen kunnen daarbij kiezen of ze het cadeau zelf houden of willen schenken aan kinderen via de Voedselbank. Er komt ook wat financiële educatie bij kijken: kies je voor een klein cadeautje of ga je door om voor iets kostbaarders te sparen. Een dergelijk project willen we ook graag uitvoeren op Liemerse scholen.” Een ander project in ontwikkeling is ‘Op pad naar werkgeluk’, waarin studenten afkomstig uit de Liemers, een fiets- of wandeltocht kunnen maken langs bedrijven in hun eigen omgeving. Onderweg worden filmpjes vertoond over de manier van werken in deze bedrijven. Gerjo denkt ook aan jaarlijkse momenten waarbij een ontmoeting tussen werkgevers en studenten plaatsvindt, bijvoorbeeld in de vorm van een gezamenlijke maaltijd. “We gaan dat avontuur graag aan door samenwerking te zoeken met organisaties als Lindus, de Liemerse Ambassade en Stichting Rafelroutes.
Om het project te laten slagen is medewerking van veel bedrijven nodig. Hier wordt ook weer een win-winsituatie gecreëerd: bedrijven kunnen werknemers van de toekomst werven en studenten worden behouden voor onze regio. Mooie bijvangst is dat we jongeren kunnen interesseren om mee te doen aan ‘Liemers Vitaal’.”

Een initiatief als ‘Liemers Vitaal’ verdient meer bekendheid. Gerjo: “Het moeilijkste aan zo’n initiatief is de mensen met een kleine portemonnee te motiveren om mee te doen. We hebben daarover contacten met de Voedselbank en Schuldhulpmaatje. Het zou mooi zijn als we gezamenlijke wandeltochten voor deze mensen zouden kunnen organiseren. We roepen ook werknemers op, die samen met collega’s vitaler willen worden en iets voor de regio willen betekenen. Of inwoners van de Liemerse gemeenten die al iets doen met gezondheid en mee willen denken. Kom samen in beweging en maak het verschil voor mensen die een steuntje in de rug verdienen. En we zijn natuurlijk heel blij met sponsoren. We hebben een bijdrage gehad van de Rotary, waarmee we mooie cadeautjes konden kopen. We zijn een sociale onderneming en geven een groot deel terug aan het goede doel: een vitalere Liemers, in de breedste zin van het woord. Mensen kunnen zich inschrijven of contact opnemen via de site liemersvitaal.nl”.