Afbeelding

Fred Melgers wordt nieuwe beheerder van Dorpshuis Groessen

Algemeen

Fred Melgers wordt nieuwe beheerder van Dorpshuis Groessen

ZEVENAAR/GROESSEN – Fred Melgers maakt op 61-jarige leeftijd een opvallende carrièreswitch. De Zevenaarder verlaat na 32 jaar de reclamewereld en gaat per 1 februari aan de slag als beheerder van Dorpshuis Groessen. “Ik ben een geluksvogel.”

Helemaal uit de lucht vallen doet de move voor Melgers zelf niet. “Ik had de laatste jaren altijd zo’n niet te definiëren drang om echt een keer iets heel anders te gaan doen. Ik heb in 2019 mijn bedrijf Liemers Reclame verkocht aan Dorigo Rosbag en ben daar als bedrijfsleider aan de slag gegaan. Niet om zo snel mogelijk weg te gaan, hoor. Maar die stap gaf me wél de vrijheid om een switch te maken als de kans zich zou voordoen.”

Het was Paula van Remmen die Fred recent attendeerde op de vacature, “Een kans uit duizenden.”

Die liefde is wederzijds blijkt uit het persbericht waarin de Stichting Dorpshuis Groessen Melgers als opvolger van Edwin de Graaf presenteert. Henk Bruns spreekt van een enthousiaste, ondernemende, sociale man met hart voor het verenigingsleven en de Liemers én een grote maatschappelijke betrokkenheid.

Van grafisch vormgever en specialist print en design in een commerciële omgeving tot beheerder/gastheer in een non-profit organisatie, dat moet wennen zijn. Eerlijk: “Het geeft een hele andere druk. Winst is niet het doel. Als we maar quitte draaien.” Nog een voordeel: zijn nieuwe job is fysiek minder belastend. “Je wordt toch een dagje ouder.” Toch zijn er volgens Fred Melgers wel degelijk veel overeenkomsten tussen zijn oude werk en nieuwe baan. “Ik ben een echt verenigingsmens. Die betrokkenheid zit mij in het bloed. Ik heb altijd veel voor verenigingen en hun sponsoren gedaan. Daar maakte ik prachtige posters voor. Zo kwam ik ook aan mijn klanten. Juist dat verbinden, speelt een belangrijke rol in deze nieuwe functie. Ik word gastheer, ik faciliteer de activiteiten van verenigingen en bezoekers en doe dat samen met een grote groep vrijwilligers. Dat team mag ik aansturen en enthousiasmeren.” Daarnaast wordt Melgers verantwoordelijk voor de administratie, de inkoop en het voorraadbeheer. De figuurlijke spin in het web, en dat voor zo’n honderd uur per maand, gemiddeld drie dagen in de week. “Dit is precies wat ik wil.”

Al droomde hij als klein jongetje van een carrière als muzikant. Kleine Fred speelde blokfluit, verschillende blaasinstrumenten en (bas) gitaar. In zijn vrije tijd én later als beroepsmuzikant bij Liberty. “Daar viel echter geen droog brood mee te verdienen”, kijkt hij terug. Hij ging naar de grafische vakschool en stortte zich met zijn creatieve geest in de reclamewereld. Melgers was één van de early adopters van Apple Macintosh. Trial en error, altijd zoekend, altijd pionierend naar nieuwe grafische toepassingsmogelijkheden. Maar wat altijd bleef was de zwak voor verenigingen, muziek en cultuur. In 2009 was hij namens carnavalsvereniging De Toetenburgers stadsprins van Zevenaar en ook Muziekstad Zevenaar en het Musiater zaten en zitten nog steeds diep in zijn hart. Daarnaast is hij actief lid van Lionsclub de Liemers. Melgers geniet elke dag volop van de streek, de mensen en het leven in de Liemers.

“De saamhorigheid en een rijk geschakeerd verengingsleven, die zie je terug een dorp als Groessen.”

Trots loopt hij door het gebouw, dat straks zijn thuishaven wordt. Dorpshuis Groessen is na de privatisering in 2018 grondig aangepakt en samen met de jongerensoos en het pand van de judovereniging verbouwd tot één multifunctionele ruimte. Met dank aan de ‘handige Harry’s’ uit het dorp. Dankzij hun vakmanschap en inzet kon op een groot deel van de kosten worden bespaard. “Al die vrijwilligers zijn goud waard voor Groessen”, weet Melgers. Onder meer Vita Nova, schietvereniging Irene, Zozijn, en popkoor Repeat maken nu gebruik van het onderkomen. Hij hoopt dat nog meer mensen en verenigingen in Groessen gebruik gaan maken van het gebouw. “Maar geen commerciële activiteiten”, stelt hij nadrukkelijk. Aan de huur zal het niet liggen. “Die is laag. Wij vinden het belangrijk dat verenigingen die kosten kunnen ophoesten.”