Afbeelding

Pergola zonwering vs verandazonwering: alle verschillen op een rij

Algemeen

Zoek je naar zonwering voor in de tuin? Dan ben je waarschijnlijk de veranda en pergola al tegen gekomen. Beide soorten zijn erg geschikt als zonwering. Je kunt er op warme dagen heerlijk onder zitten zonder last te hebben van de zon.

Vaak ontstaat er verwarring tussen verandazonwering en pergola zonwering. Daarom lichten we in dit artikel toe wat de verschillen precies zijn. Denk bijvoorbeeld aan de afsluitbare ruimte, het gebruik en de begroeiing.

Afsluitbare ruimte

Het grootste verschil tussen verandazonwering en een pergola is het feit dat een veranda een afsluitbare ruimte is. Een veranda is een ruimte met glas eromheen. Vaak heeft een veranda ook een glazen dak. Zo heb je goed zicht op de tuin en krijg je een buitengevoel, ook al zit je binnen.

Bij een pergola is dit niet het geval. Dit is een constructie van balken in combinatie met een doek, zonnescherm of begroeiing. Een pergola wordt vaak buiten tegen het huis of los in de tuin geplaatst en is dus niet afsluitbaar. Bij inhuisplaza.nl kun je terecht voor mooie pergola’s.

Het gebruik

In tegenstelling tot een pergola kun je van je veranda het hele jaar door genieten. Aangezien de ruimte afgesloten kan worden kun je er zowel in een koude winter als in een te warme zomer plaatsnemen. Ook als het weer minder aangenaam is om naar buiten te gaan kun je nog ergens zitten en een buitengevoel krijgen.

Aangezien een pergola altijd buiten is en niet afgesloten kan worden, neem je daar niet het hele jaar door plaats. Louter op de momenten dat het weer het toelaat maak je daarom gebruik van de pergola. Je zou wel een warmtesysteem in de pergola kunnen plaatsen. Dan kun je in de winter bijvoorbeeld nog buiten onder de heater zitten. Daarmee maak je van een nadeel een voordeel. Want hoe knus is het om in de winter buiten te zitten.

Begroeiing

Waar het bij een pergola ook voorkomt dat het dak groen van de begroeiing, is dat bij een veranda niet gebruikelijk. In plaats van een doek of zonnescherm kiezen veel mensen bij een pergola voor een groen bladerdak. Dan laten ze er bijvoorbeeld een plant als een klimroos of een druif tegenaan groeien. Dat geeft een ultiem buitengevoel en dat kan alleen omdat de pergola echt buiten staat. Omdat je bij een veranda te maken hebt met een binnenruimte is dit moeilijker te realiseren.