Bart Kagei lijsttrekker en campagneleider GroenLinks Zevenaar(Foto: Micha van Aken)
Bart Kagei lijsttrekker en campagneleider GroenLinks Zevenaar(Foto: Micha van Aken)

Klimaatmaatregelen in Zevenaar

Algemeen

ZEVENAAR - Eens in de vier jaar vinden in Nederland gemeenteraadsverkiezingen plaats. De eerstvolgende gemeenteraadsverkiezingen zijn op woensdag 16 maart 2022. Dan mogen ook de inwoners van de gemeente Zevenaar hun stem uitbrengen. De huidige gemeenteraad van Zevenaar bestaat uit negen verschillende partijen. De grootste partij is het CDA met zeven zetels. Daarna volgen Lokaal Belang (6 zetels), WijZZ (4 zetels), PvdA (3 zetels), VVD (2 zetels), SP (2 zetels), D66 (1 zetel), Sociaal Zevenaar (1 zetel), GroenLinks (1 zetel). In de krant van 19 januari stellen zij zich aan u voor. Online brengen we deze week elke dag een andere partij voor het voetlicht. Vandaag GroenLinks.

De gevolgen van de klimaatverandering worden steeds duidelijker zichtbaar, ook in Zevenaar. De warme zomers hebben al geleid tot verzakking van vele woningen en ook Zevenaar loopt het risico op wateroverlast bij zware regenval. Het zal hier door de ligging niet zo erg worden als in Valkenburg, maar ook Zevenaar kan te maken krijgen met ondergelopen straten en kelders.

De gemeente is aan zet om deze problemen aan te pakken en daarbij dient de politiek het voortouw te nemen. Het is niet vreemd dat juist GroenLinks, de partij die staat voor duurzaamheid en klimaat, hierin de voortrekker in de raad is. Dat is afgelopen raadsperiode wel gebleken. Niet alleen met idealen maar ook met concrete maatregelen. Bijvoorbeeld door de gemeente de regierol te laten nemen bij de woningverzakkingen en door deelname aan het NK Tegelwippen.
Een goed begin, maar er is meer nodig waarbij zowel de gemeente als de inwoners hun bijdrage kunnen leveren. Groene en waterrijke wijken zorgen voor een betere waterafvoer en koele schaduwplekken. Tuinen met minder tegels en afgekoppelde regenpijpen voorkomen dat straten blank komen te staan. Het zijn dingen die niet vanzelf veranderen. Daar is een partij als GroenLinks voor nodig. Om zowel de politiek als de inwoners handvatten te geven zelf iets aan de gevolgen van het veranderende klimaat te doen.

Afbeelding