Damir Rovcanin zoekt de kortste weg naar het doel
Damir Rovcanin zoekt de kortste weg naar het doel

Servische ex-prof versterkt tweedeklasser DCS

Algemeen

ZEVENAAR – De perfecte vraag voor een pubquizz: wat hebben Velež Mostar, Slavija Sarajevo, KF Laçi, FK Rudar, Željeznicar Sarajevo en DCS met elkaar gemeen? Het antwoord: Damir Rovcanin. De voormalige profvoetballer hoopt de Zevenaarse tweedeklasser aan doelpunten te helpen.

Door Susan Wiendels

Afronden, sprinten. De gretigheid straalt van de 33-jarige aanvaller af tijdens de training. De grappen en grollen vliegen over en weer. “Ik voel me net twintig”, vertelt hij na afloop lachend in goed Nederlands. De Nederlandse taal leert Damir als hij in 1998 met zijn vader, moeder en twee zusjes voor het oorlogsgeweld in voormalig Joegoslavië vlucht. Zes jaar verblijft de familie in Nederland, onder meer op Texel en in Arnhem, waarna de Rovcanins naar hun roots terugkeren. Damir is Nederland echter niet vergeten en zeker zijn bonus-grootvader Frans niet. Regelmatig komt hij tijdens vakanties terug en bezoekt hij trouw zijn opa. In Nederland schiet Cupido raak. Eerst leert hij zijn vriendin Mary-Ann kennen. Daarna ontmoet hij in het verzorgingshuis van zijn opa vrijwilliger Hans Jansen. Het is de 72-jarige Zevenaarder die de ‘match made in heaven’ met DCS mogelijk maakt. Hans Jansen: “Ik wist niets van zijn voetbalachtergrond. Totdat mijn collega Marieke vertelde dat hij heel goed kon voetballen.” Jansen gooit meteen een balletje op bij DCS-trainer Eric van Zutphen en de rest is inmiddels geschiedenis. Van Zutphen is na de eerste training meteen overtuigd van de kwaliteiten van de Serviër. “Er komen wel vaker mensen naar je toe met de mooiste verhalen over de meest fantastische voetballers en dan blijkt het helemaal niets te zijn. ‘Eerst zien en dan geloven’ dacht ik. Maar ik zag het al tijdens de warming-up van de eerste training, zijn balaanname, perfect. ” Er is nog even twijfel, omdat ook ESA aan de Arnhemmer trekt, maar uiteindelijk krijgt DCS zijn jawoord. “Een prachtige vereniging en een hele leuke groep om mee te voetballen”, vertelt Damir. “Daarnaast probeert de club mij te helpen om een maatschappelijke carrière op te bouwen.” Dankzij de inspanningen van voorzitter Rene van Leeuwen is hij inmiddels werkzaam als elektromonteur bij Pola. Daarnaast hoopt hij zijn trainersloopbaan vorm te geven. Van Leeuwen: “Hopelijk kan hij als ex-prof TC 2 en 3 in één keer doen. De eerste contacten met de KNVB zijn gelegd.”

Echt welkom

Eric van Zutphen is in zijn nopjes met de komst van de aanvaller. “We creëren genoeg kansen, maar scoren te weinig.” Niet alleen als voetballer is blij met zijn komst, maar ook als mens. “Damir is een ex-prof, als je dan bij de amateurs gaat spelen, moet je je toch aanpassen. Dat doet hij perfect. Het is een hele sociale jongen, die goed in de groep ligt. De jongens kunnen ook denken ‘weer een concurrent erbij voor mij’, maar dat speelt in deze groep totaal niet. Er is geen afgunst, hij is echt welkom. Hij moet nu wedstrijdfit worden, hopelijk mogen we binnenkort weer voetballen. Dan gaan we nog veel plezier aan hem beleven.” Damir Rovcanin staat te trappelen: “Ik kan niet wachten tot het zover is.”