Albert Lammers (rechts) plaatst zijn vrouw op een voetstuk: "Zij regelde alles"
Albert Lammers (rechts) plaatst zijn vrouw op een voetstuk: "Zij regelde alles" Foto:

Emmie en Albert Lammers zijn 70 jaar getrouwd

wo 12 jan 2022, 12:40 Algemeen

GIESBEEK – Hun huwelijk is één grote ontdekkingsreis, die nu al zeventig jaar duurt. Globetrotters Emmie (89) en Albert Lammers (94) zagen de hele wereld, maar verloren elkaar nooit uit het oog. “Onze liefde is ijzersterk.”

Door Susan Wiendels

“Er zitten hier bijna alleen maar vrouwen. Maar zij is de enige naar wie ik kijk”, vertelt Albert Lammers (94) over de vrouw waarmee hij afgelopen zondag zeventig jaar was getrouwd. Het stel woont sinds 2019 in Binnenrijk in Giesbeek, maar de wieg van zowel Emmie als Albert, roepnaam ‘Ab’ staat in Den Haag.
Ab ziet ‘zijn’ Emmie voor het eerst op een feest van een neef ter ere van zijn terugkomst uit Indonesië. “Wat ik dacht? ‘Wat een mooie meid!’” Hij laat er geen gras over groeien en in 1951 vraagt hij om haar hand. Ab wordt kostwinner en maakt carrière bij de luchtmacht; Emmie regelt thuis ‘de boel’ “Als je als vrouw trouwde, werd je ontslagen,” vertelt ze.

Drie kinderen

Samen krijgen ze drie kinderen: zoons Sjaak en Ronald en dochter Dory, acht kleinkinderen en dertien achterkleinkinderen. Ze voelen zich gezegend, al hakt het overlijden van dochter Dory er diep in bij de hele familie. Zij overlijdt in 2011 na een slopende ziekte. Schoonzoon Bert slikt: “Op zo’n dag als deze mis je haar extra. Dory hield zo van het leven.”

Veel van de wereld

Dankzij de carrière van vader Albert zien Sjaak, Ronald en Dory veel van de wereld. Via Amersfoort, Enschede, El Paso (Texas), Enschede, het Duitse Blomberg, Renkum en opnieuw Blomberg, belandt het gezin in Duiven; in 2019 verhuizen ze naar verpleeg- en verzorgingshuis Binnenrijk in Giesbeek. “Veel verhuizen, dat is het geheim van ons huwelijk’, grapt Ab. Dan serieus: “Ik was natuurlijk veel weg voor mijn werk. Emmie heeft thuis altijd de boel draaiende gehouden, zij regelde alles, ook de financiën. Zij is de drijvende kracht van ons huwelijk.”
Als hij 55 is gaat Ab met pensioen, maar achter de geraniums zitten is er niet bij. Samen trekken ze er met hun camper veelvuldig op uit, tot ongeveer zeven jaar geleden. Zoon Sjaak: “Ze zijn meer in Amerika geweest dan hier in Nederland.”

Muziek en handwerken

Naast reizen vormt muziek een rode draad binnen het gezin. Sjaak Lammers: “Mijn moeder leerde piano spelen van haar moeder. Allemaal bespelen we wel een instrument.” Een andere hobby van haar is handwerken. De breimachine maakte overuren in huize Lammers. Schoondochter Sabine: “Ze heeft wat jurkjes gemaakt.” Ook breide ze stropdassen, als thuiswerk.

Gebak

Verliefd kijkt Ab naar zijn vrouw. Het liefst hadden ze het feest groots gevierd met alle familie, maar het coronavirus bepaalde anders. Nu is er gebak en uiteraard de felicitaties van burgemeester Lucien van Riswijk. “We hopen we dat we het feest binnenkort toch nog uitgebreid kunnen vieren,” besluit Sjaak Lammers.