"Ik ben een verbinder"
"Ik ben een verbinder"

‘Mooi als er zoveel waardering is voor iets wat je met zoveel plezier doet’

Algemeen

WESTERVOORT - Ze omschrijft zichzelf als enthousiast, bevlogen, vrolijk, iemand die vrijheid heel belangrijk vindt, zich voor de volle 100% inzet en graag praat. En Sascha Wensveen, Westervoortse moeder van twee tienerzonen, heeft veel te vertellen. Ze heeft een parttime baan, een eigen, goedlopend bedrijf en ziet nog kans om zich als vrijwilliger in te zetten voor Filmhuus Westervoort. De van oorsprong Larense woont al wat jaartjes in Westervoort en de Liemers ligt haar nauw aan het hart. “Ik hou van het dorpse, het gezellige ‘iedereen kent iedereen’.” 

Sascha werkt 12 uur per week als communitywerker voor het Sociaal Loket in Westervoort. Als mensenmens voelt ze zich daar als een vis in het water. "Ik ben een verbinder. Ik pik signalen snel op, kan vaak wel de achterliggende behoefte achterhalen en daar verder op inspelen. Ik hou van dit werk, want ik kom hele mooie mensen en ontmoetingen tegen.”

Korte commercials

Als zzp’er is Sascha verbonden aan Koffie Break Video's. Koffie Break Video’s is de handelsnaam waaronder ze, samen met haar Westervoortse compagnon en filmmaker Paul Haans, korte commercials maakt van smaakmakende bedrijfsverhalen. Sascha: "Ik kwam Paul in 2016 tegen, toen hij het Filmhuus in Westervoort nieuw leven in wilde blazen. Ik werkte voor Stichting Kulturhus Westervoort, waar ik onder andere ewonersinitiatieven ondersteunde. Paul en ik hadden al snel een klik.
Hij vroeg me mee te werken aan zijn korte film ‘Voor Galg en Rad’ in Limburg. Meewerken op een filmset, was voor mij een nieuwe uitdaging. Het bleek al gauw dat we goed kunnen samenwerken. We vullen elkaar prima aan. Voor Koffie Break Video’s doen we samen de intake bij de opdrachtgever en werken we het creatieve concept uit. Daarna doen we allebei waar we goed in zijn. Paul is een hele goede beeldtechnicus en geweldige regisseur op de filmset. Ik doe de productie. Ik vind het prachtig om van alles te regelen. In de commercials werken we vooral met mensen uit het bedrijf zelf, die meestal nog nooit voor de camera hebben gestaan. We krijgen altijd te horen dat ze zich bij ons op hun gemak voelen. We werken met een vaste cameraman, Lars Fiering, en tijdens zo’n opname vormen we al snel een team met alle betrokkenen in het bedrijf. Dat maakt het spannend en dynamisch, want ook al heb je nog zo’n goed script, vaak loopt het toch anders dan je had gedacht. Dat is niet erg, als de essentie van de film maar goed blijft. Ik vind het belangrijk om de werkelijke boodschap van het bedrijf en de bedrijfsidentiteit er uit te halen.”
De commercials van Koffie Break Video’s zijn geen doorsnee video’s. Ze zijn uniek, ludiek en voorzien van een creatief sausje alá Wensveen en Haans.
Behalve commercials maken Sascha en Paul korte films met een inhoudelijke boodschap, vaak periodefilms. Sascha volgde de opleiding ‘Cultureel Maatschappelijke Vorming’ in Nijmegen, met als hoofdvak ‘Audio Visuele Vorming’. “Ik heb vanuit mijn opleiding geleerd het medium film in te zetten om iets bij mensen te bewerkstelligen en dat kan ik nu goed gebruiken in mijn werk. De commercials van Koffie Break Video’s zijn onze core-bussiness, maar in onze korte films zit vaak een diepliggende maatschappelijke boodschap en willen we de mensen aan het denken zetten.

Gabriël

Paul, die al films maakt vanaf zijn tienerjaren, wilde een korte film maken over een oorlogsverhaal in de Liemers. Dat werd de film Gabriël, die zich afspeelt in een kelder in Loo. "Om de film gefinancieerd te krijgen, moesten we groter gaan denken. Daarom hebben we het project ‘Vrijheid in de Liemers' in het leven geroepen en de samenwerking gezocht met SevenArts. De film werd uitgebreid met een app en kan worden ingezet als educatief pakket voor scholen. Gabriël werd in no-time gerealiseerd. Omdat we afhankelijk waren van de subsidie, konden we pas in januari 2020 met de productie beginnen. In maart van dat jaar waren de opnames.” De 13-minuten durende film won twee awards op filmfestivals in India en Turkije.
Samen met Paul produceerde Sascha maar liefst vier korte films in anderhalf jaar tijd. Behalve ‘Gabriël' verscheen ook de film ‘Einzaam'. Sascha: "'Einzaam' ging in première in de eerste week van oktober, de week van de eenzaamheid. De gemeente hecht veel belang aan deze film, die ingezet wordt om gesprekken op gang te brengen. Toen er geen subsidie kwam vanuit een filmfonds heeft de gemeente het grootste deel van de kosten voor haar rekening genomen, zodat we hem toch konden maken. Het is zo mooi als er zoveel waardering is voor iets wat je met zoveel plezier doet.”
De derde korte film, ‘De vergeten slag', ligt inmiddels klaar, maar zal pas officieel uitgebracht worden in april 2022. Deze documentaire, gemaakt vanuit het Cultuur- en Erfgoedpact, project bakens in de Liemers, vertelt het verhaal van de succesvolle slag ‘Quick Anger’ bij Westervoort. Rollen in de film zijn weggelegd voor tv-ster Hans Goedkoop en de Westervoortse historicus Walter IJbema.
Ook corona levert mooie opdrachten op. Zo maakten Sascha en Paul een filmopname van de balletschool ‘Blanche' in Westervoort, omdat deze geen voorstelling kon geven in 2021. Daarmee kwam een grote wens van de eigenaresse uit om een dansfilm te maken.
Informatie: www.koffiebreakvideos.nl.

Alie Engelsman

Afbeelding
Op de filmset