"Ik ben sterker geworden door het sporten. Dat gun ik iedereen" (Foto: Kyra Sannes)
"Ik ben sterker geworden door het sporten. Dat gun ik iedereen" (Foto: Kyra Sannes) Foto:

Brittany van Beek maakt zich sterk voor gezinnen in armoede: ‘Ik ga iedereen versteld doen staan’

zo 9 jan 2022, 07:00 Algemeen

ZEVENAAR – Een uur lang. Squaten, squaten en nog meer squaten. Brittany van Beek heeft besloten om op 29 januari die uitdaging aan te gaan. Haar doel? Geld op halen voor de Linda Foundation én laten zien hoe sterk vrouwen kunnen zijn.

“Ik ga in zestig minuten proberen zo vaak mogelijk te squaten op lichaamsgewicht. Dat zal plaatsvinden bij Fitness Centrum Zevenaar, als het kan met de maatregelen. Anders doe ik het vanuit huis. Met deze ‘squat challenge’ probeer ik zoveel mogelijk geld op te halen voor de Linda Foundation.” Die organisatie zet zich in voor gezinnen in armoede. “Hun grootste actie is dat ze boxen maken met allemaal cadeaubonnen, van bijvoorbeeld de Albert Heijn of soms de Intertoys. Die delen ze dan uit. Door die cadeaubonnen hebben mensen écht wat extra geld om mee rond te komen.” En dat kan heel veel verschil maken. Brittany heeft zelf ervaren hoe het is om nauwelijks rond te komen. “Er zijn mensen die jarenlang last hebben van armoede. Dat was bij mij gelukkig niet het geval, maar er is wel een tijd geweest waarin we het moeilijk hadden. Mijn vader was de kostwinner van het gezin. Toen zijn baan opeens wegviel, was dat best wel schrikken,” vertelt ze. “Er zat een faillissement aan te komen. Daardoor stond mijn vader voor drie maanden lang wel ingeschreven bij het bedrijf, maar kreeg hij niks uitbetaald. Hierdoor konden we ook geen uitkering krijgen. Er was gewoon echt geen geld. Ik had net een nieuwe winterjas nodig, maar dat kón gewoon niet.” Gelukkig is het bij Brittany en haar familie allemaal goed gekomen. “Na de doorstart van het bedrijf kreeg mijn vader weer een maandinkomen, maar een heleboel gezinnen hebben dat geluk niet. Zij leven voor langere tijd in armoede en voor hen maakt wat extra geld heel veel uit.”

Oefenen en oefenen…

Daarom is Brittany nu hard aan het trainen. “Dat is constant hetzelfde en niet altijd even enerverend, maar ik weet waar ik het voor doe. Ik wil zoveel mogelijk geld ophalen, dus ga ik zoveel mogelijk squats doen in die zestig minuten!” In totaal mag ze vijftien minuten pauze houden, maar dat gaat wel van de tijd af. “Dus: zoveel mogelijk squats, zo min mogelijk pauze, daar train ik naartoe,” vertelt Brittany. Drie, vier keer per week probeert ze de bekende beenspieroefening weer wat langer vol te houden. “Ik sport veel, dus mijn benen zijn altijd wel in goede vorm geweest. Maar dit gaat ook om uithoudingsvermogen. Dat is heel mentaal. Het is een andere manier van sporten,” legt ze uit. Toch moet ook het fysieke deel niet onderschat worden: “Ik heb nu al constant spierpijn in mijn benen, dus die zestig minuten wordt nog leuk!” lacht ze. “Ik zou het heel fijn vinden als op 29 januari wat mensen komen kijken. Dat geeft mij extra support en motivatie.”

Sterk

Het is niet alleen de Linda Foundation die Brittany drijft. Ze doet namelijk mee aan Miss Beauty of Gelderland, een voorselectie van Miss Beauty of the Netherlands. “Mensen denken dat missverkiezingen voornamelijk draaien om wie er het mooist uitziet. Natuurlijk zijn we bezig met make-up en fotografie, maar schoonheid zit niet alleen van buiten. Het zit ook van binnen. Met deze uitdaging wil ik laten zien dat vrouwen naast mooi, ook stérk kunnen zijn. Zowel fysiek als mentaal.” Brittany heeft zelf het een en ander meegemaakt op dat vlak. “Eerst trainde ik om dun te zijn. Nu train ik om sterk te zijn en dáár word ik gelukkig van. Het laat zien dat er voor mij zoveel is veranderd. Met deze challenge ga ik iedereen, en vooral mezelf, versteld doen staan met hoeveel ik voor elkaar kan krijgen.”

Zelfverzekerd

Voor Brittany is het sporten niet alleen een manier om zichzelf fysiek te verbeteren, maar ook mentaal. Begin dit jaar werd ze gediagnosticeerd met een depressie en een angststoornis. “Thuis waren we nooit de allerrijksten. Mijn kleren waren vaak tweedehands of van een oudere collectie. Ik vond de kleding die ik droeg zelf écht heel leuk, maar op school werd ik uitgelachen. Daarom heb ik heel lang mezelf niet durven zijn.” Door een opstapeling van allerlei gebeurtenissen is Brittany erg onzeker geworden. “Dat ik nu meedoe aan de missverkiezing, is voor mij een pure mentale winst.” Het sporten heeft haar daar erg bij geholpen. “Ik heb mijn laatste gesprek bij de psycholoog kortgeleden gehad. En al ben je er nooit helemaal klaar mee, zonder mijn passie voor sporten was ik niet geweest waar ik nu ben. Als ik me negatief voelde en ik ging tóch naar de sportschool, dan kwam ik altijd gelukkiger terug.” Ze raadt dan ook iedereen aan om te blijven bewegen: “Sporten moet je wel liggen, maar geef het gewoon een kans. En dan vooral het gewichtheffen. Het heeft mij gevormd tot wie ik nu ben. Ik ben er krachtiger en sterker door geworden, zowel mentaal als fysiek. Dat gun ik iedereen!”

Sponsoren kunnen een directe donatie geven via actievoorlindafoundation.nl/actie/brittany-van-beek. Ook kan er een vast bedrag per squat opgeven worden, waarbij eventueel een maximum kan worden vastgesteld.

Kyra Sannes