"Ik heb de spelers om commitment gevraagd"
"Ik heb de spelers om commitment gevraagd" Foto:

Eric van Zutphen verlengt contract bij tweedeklasser DCS

vr 7 jan 2022, 08:00 Algemeen

ZEVENAAR – Voetbaltrainer Eric van Zutphen trad op 19 december buiten zijn comfortzone. Niet de contractverlenging bij DCS op zich baarde opzien, maar de lengte: twee jaar. Het tekent het perspectief dat de Winterswijker ziet in de Zevenaarse tweedeklasser.

Door Susan Wiendels

“Ik heb inderdaad nog nooit voor meerdere jaren getekend”, bevestigt hij lachend op de valreep van 2021. “Simpelweg, omdat je gewoon een jaar doorgaat als beide partijen tevreden zijn en je uit elkaar gaat als één van de twee niet tevreden is.”
Dat betekent niet dat Van Zutphen een jobhopper is, integendeel. Deze motivatie leidde altijd tot langdurige verbintenissen bij de clubs die hij in het verleden trainde. Zo was hij bij Avanti maar liefst zeven jaar trainer. Een zeer succesvolle periode met drie kampioenschappen op rij. Van Zutphen kan in Enschede nooit meer stuk, nadat hij de club van de vierde naar de eerste klasse loodste. Die eerste klasse is stiekem ook de stip aan de horizon voor Van Zutphen bij DCS. Het positivisme spat er vanaf, ondanks een wisselende seizoensstart. “We hebben negen punten uit acht wedstrijden. Dat hadden er twaalf moeten zijn als je puur naar het veldspel kijkt.” Als trainer kijkt hij verder dan het resultaat zelf. “We zijn begonnen met een nieuwe, jonge ploeg. Het vertrek van zeven spelers hebben we intern opgevangen. Sven Willems, Jelle Smalbraak en Finn van Wessel zijn overgeheveld vanuit het tweede. Vanuit O-19 zijn Tristan Stokman, Bram Roelofs, Niels Dijks en Mark Lammers toegevoegd aan de selectie. Mark heeft bijna alles gespeeld en Tristan, Bram en Niels hebben ook al minuten gemaakt. Zij spelen afwisselend in 1, 2 of O19.”

Honderd procent

De trainingsopkomst is honderd procent. “Echt, het is een geweldige groep om mee te werken. Heel homogeen ook, de jongens zijn vrienden van elkaar. Ik voel het respect, niet alleen van de spelers, maar binnen alle geledingen van de club.” Alle reden voor Van Zutphen om verder te kijken dan hij normaliter zou doen. “Het is ook een beetje een raar jaar met corona. Normaal had je er al zo’n dertien wedstrijden op zitten, nu pas zes. Niemand weet wat komend half jaar zal brengen op voetbalgebied. Daarom ook wilde ik wat verder kijken.” Wel sprak hij eerst met de spelers, voordat hij bijtekende. “In deze groep zit heel veel rek, de gemiddelde leeftijd is 22. Ze hoeven de tweede klasse op termijn niet als eindstation te zien, maar dan moeten ze wél bij elkaar blijven. Daarom heb ik ze om commitment gevraagd. Niet dat er aan het einde van het seizoen weer zeven spelers weggaan. Natuurlijk ben je afhankelijk van welke clubs er degraderen uit de eerste klasse, daar moet je een beetje geluk mee hebben. Maar de potentie om op termijn te promoveren is er zeker.”