"We hebben al een aantal vervangers op het oog" (Foto: Kyra Sannes)
"We hebben al een aantal vervangers op het oog" (Foto: Kyra Sannes)

Peter Donker verlaat participatieraad

Algemeen

ZEVENAAR – Na twee termijnen van vier jaar treedt Peter Donker af als voorzitter van de participatieraad in Zevenaar, afgekort PRZ. Deze raad geeft de gemeente onafhankelijk advies bij beleid dat over het sociaal domein gaat.

“De participatieraad is in 2014 begonnen, toen gebaseerd op de participatiewet”, begint Donker met vertellen. “Inmiddels is het veel breder geworden. We hebben het onder andere over de WMO, Wet Maatschappelijke Ondersteuning.” 

De PRZ heeft verschillende doelen. Zo willen de leden de zelfredzaamheid van burgers vergroten en proberen ze het beleid van de gemeente via adviezen te verbeteren. “Het gaat erom dat je de dingen goed regelt, dat je mensen wat vrijheid en mogelijkheden gunt”, legt Donker uit. “Als participatieraad beoordelen we het beleid en praten we erover met ambtenaren. Uiteindelijk kijken we of het beleid ook echt werkt.” Donker is in die acht jaar altijd erg blij geweest met zijn collega’s. Zij zijn allemaal onafhankelijk, maar staan op hun eigen manier midden in de samenleving. “We hebben gezocht naar verschillen in afkomst, houding, gedrag en interesses. Dat heeft heel goed uitgepakt. Als voorzitter zorg ik dat iedereen de ruimte krijgt om te zeggen wat hij wil, maar dat is altijd mijn makkelijkste taak geweest. De groep werkt perfect”, vertelt hij trots. Helaas wordt er niet altijd iets met hun advies gedaan. Er is bijvoorbeeld te weinig geld, of het advies blijft bij een wisseling van de wacht in de la blijft liggen. “Daar moet je tegen kunnen, het is een leermoment. We proberen er gewoon het maximale uit te halen.” Zo is Donker erg blij met het Pannerdense ‘Welkomhuis’. Dat dient als een vervanging voor het wegbezuinigde inloophuis voor mensen die psychische problemen hebben. “Het Welkomhuis is een initiatief van een groep vrijwilligers, de participatieraad ondersteunt dit graag. De maatschappij kan niet zonder deze initiatieven!”
Na acht jaar vindt Donker het wel tijd dat hij de PRZ verlaat. “Ik zal het wel een beetje missen. Het was fantastisch om onderwerpen voor je te krijgen die verder niemand gelezen had. Super interessant om te kijken hoe dat soort dingen in de diepte werken”, vertelt hij gepassioneerd. “Soms krijg je iets voor je waar je nog niet zoveel over weet. Dan wordt de wereld een stukje groter.” Tegelijk met Peter Donker gaan nog vier anderen weg. Voor ieder lid wordt een vervanger gezocht. “We hebben al een aantal vervangers op het oog. Drie hebben er al toegestemd.” Wie Donker als voorzitter gaat opvolgen is nog niet bekend, maar hij vertrouwt erop dat de PRZ in goede handen achterblijft. “Als de raad zich goed weet te informeren bij de samenleving en vroegtijdig met ambtenaren over het beleid blijft praten, ben ik ervan overtuigd dat je echt een verschil kan maken.”

Kyra Sannes

Afbeelding