Joop Jansen
Joop Jansen Foto:

Rafel van de maand november: Het Toeristisch Informatiecentrum (TIC)’t Gelders Eiland in Tolkamer

za 27 nov 2021, 08:59 Algemeen

TOLKAMER - Dé organisatie waar je informatie over een bijzonder gebied in de Liemers kunt vinden is wel het Toeristisch Informatiecentrum (TIC) ’t Gelders Eiland. Bestuurslid Joop Jansen praat met enthousiasme over het informatiecentrum en de mensen die er hun vrije tijd in steken om bezoekers en bewoners te laten genieten van dat Gelderse Eiland.

Joop Jansen bracht zijn werkzame leven door in Arnhem en woonde jarenlang in Aerdt, één van de dorpen op ’t Gelders Eiland. Hij kent het gebied als zijn broekzak, ook omdat hij en zijn vrouw fervente wandelaars zijn.
De krasse 70-plusser doet veel vrijwilligerswerk en is onder andere initiatiefnemer van Stichting Landschap Rijnwaarden.
Sinds 2018 woont hij in Zevenaar en hij is nu ruim een half jaar bestuurslid van TIC ’t Gelders Eiland.
Joop: “Ik voel me vereerd dat de vrijwilligers van het informatiecentrum mij hebben gevraagd om bestuurslid te worden. TIC draait helemaal op deze 40 vrijwilligers, die stuk voor stuk sterk betrokken zijn bij het Gelders Eiland. Het is een leuke hechte groep. Veel vrijwilligers kennen elkaar al van de lagere school. Ze hebben allemaal zo hun eigen vaardigheden en interesses, maar zijn goed op elkaar ingespeeld. Die enthousiaste samenwerking maakt van TIC zo’n sterke, unieke en mooie organisatie.”

Dertig jaar geleden richtte een groep lokale ondernemers samen een toeristische werkgroep op, om de recreatieve sector op het Gelders Eiland een impuls te geven. Ongeveer vijf jaar later werd dat het Toeristische Informatiecentrum. 

Alhoewel het TIC de VVV-status heeft, ziet Joop wel een groot verschil. “Bij een normaal VVV-kantoor werken professionals en word je als klant ook professioneel behandeld. De vrijwilligers van TIC benaderen de bezoeker op een heel andere, persoonlijke manier. Ze zijn allemaal heel erg trots op het gebied waarin ze wonen en dat stralen ze ook uit. Iedere vrijwilliger heeft zo zijn eigen geheime plekje op het eiland en daar vertellen ze de bezoekers maar wat graag over.”
Het TIC heeft drie speerpunten, namelijk de winkel, de activiteitengroep en het beheer van de camperplek aan de Europakade in Tolkamer.

Het Gelders Eiland bestaat uit de dorpen Tolkamer, Lobith, Spijk, Pannerden, Herwen, Aerdt en Tuindorp. Deze dorpen waren vroeger volledig omringd door water en lagen dus daadwerkelijk op een eiland. Het is een gesloten gemeenschap met korte lijnen.
Toch heeft elk dorp zijn heel eigen karakter, volgens Joop. “De dorpen waren vroeger alleen maar te bereiken via pontjes. Nu zijn er vaste toegangswegen, maar het landschap van het gebied kenmerkt zich nog steeds door de vroegere dijken die er nog steeds liggen. Als ik over het Gelders Eiland wandel of fiets dan rijst bij mij nog steeds de vraag: waar lag het water nou precies? Langs deze dijken vind je nog steeds karakteristieke dijkwoningen, maar je zou verwachten dat deze aan dezelfde kant van zo’n dijk zouden liggen. Op het Gelders Eiland is dat niet zo. Soms zie je die woningen aan de linkerkant, dan weer aan de rechterkant. Leuk detail om eens op te letten als je door het gebied fietst.”

Meer informatie over TIC ’t Gelders Eiland: https://gelderseiland.nl/..

Deze serie is een initiatief van de Stichting Rafelroutes in samenwerking met RTV Favoriet en de Liemers Helemaal Goed Courant. Iedere maand wordt een ‘Rafel’ belicht. Elke tweede maandag in ‘Lijk op de samenleving’ op RTV Favoriet, twee weken later in in deze krant. Geïnspireerd? Trek de wandelschoenen aan of pak de fiets!

Alie Engelsman