Bregje Sloot, Esmee Peperkamp en Luna Bloem
Bregje Sloot, Esmee Peperkamp en Luna Bloem

Liemerse sportprijs nadert ontknoping: verkiezingsavond gaat niet door, de prijzen worden wél uitgereikt

Algemeen

LIEMERS - De pandemie heeft voor iedereen gevolgen. Ook voor de Liemerse Sportprijs. De verkiezingsavond bij Wieleman in Westervoort gaat niet door. Maar de prijzen worden wel uitgereikt! Op dit moment kan er in de diverse categorieën gestemd worden op de genomineerden en daar wordt al veel gebruik van gemaakt. Via www.liemersesportprijs.nl zijn inmiddels al duizenden stemmen binnengekomen. Er kan gestemd worden tot 8 december!

De Liemerse Sportprijs is een rondtrekkend circus door de Liemers. Na Duiven en Zevenaar zou de sportkaravaan dit keer Westervoort aandoen. De hoop was net als de eerste twee edities op een volle zaal. Maar de pandemie gooit roet in het eten. “Wij vinden het niet verstandig om een sportprijs te organiseren voor een volle zaal”, vertelt voorzitter Peter Karreman van de Liemerse Sportprijs. “Daarbij willen we sporters niet in verlegenheid brengen om zich te bewegen tussen honderden mensen. Daarom hebben we besloten om de verkiezingsavond af te gelasten.”

Regiocampagne

De Liemerse Sportprijs is een initiatief van regiocampagne De Liemers Helemaal Goed in samenwerking met de Liemerse gemeenten Duiven, Westervoort en Zevenaar. Dat de verkiezingsavond niet doorgaat, betekent niet dat er geen prijzen worden uitgereikt. Integendeel. Er zijn bokalen voor de categorieën Sportman, Sportvrouw, Coach, Aangepaste Sporter en Sporttalent. Karreman: “Omdat we vorig jaar vanwege corona alleen digitaal aandacht konden schenken aan onze sporters, kijken we terug op twéé sportjaren: 2020 en 2021. Zo doen we toch recht aan soms wel hele bijzondere hoogtepunten in de carrière van een aantal Liemerse sporters. Prestaties die deels ook in 2020 plaatsvonden.”

Sporttalent

De categorie Sporttalent telt drie genomineerden: Meike van Alken (hockey), Sterre van den Berg (alpineskiën) en Tom Bramel (voetbal). Meike heeft de NOC*NSF topsportstatus en speelt in het Nederlands Team onder 18. Vorig jaar maakte ze deel uit van het Nederlands Team onder 16.
Ze speelt daarnaast landelijk bij MA1 Wageningen. Sterre van den Berg pakte tijdens het NK Indoor de eerste plaats bij U16 meisjes. Tijdens het NK Indoor werd ze vijfde. Ook Sterre heeft de NOC*NSF topsportstatus. Tom Bramel uit Duiven tekende als zestienjarige een profcontract bij Vitesse. De doelman maakte zijn debuut in het Nederlands Elftal onder 17 jaar.

Aangepaste sporter

Twee kandidaten dit jaar: Renske den Haan (volleybal) en Noortje van Bindsbergen (speerwerpen).
Renske is speelster van het Oranje Paravolley Damesteam dat dit jaar 10e werd tijdens het EK in Turkije. Een jaar eerder nam ze deel aan de Pajulahti games in Finland. Noortje van Bindsbergen heeft de Paralympische licentie f34.
Ze pakte in deze klasse het Nederlands record speerwerpen met een afstand van 11.92 meter.

Sportvrouw

Drie vrouwen strijden om de titel Sportvrouw van het Jaar: Luna Bloem, Esmee Peperkamp en Bregje Sloot. Luna werd in haar kart Nederlands Kampioen Rotax Max 2021 en verdiende een ticket voor de Grand Finals (WK Karten) 2021. Esmee Peperkamp begon pas in 2019 met wedstrijdfietsen. Ze tekende een contract bij profteam DSM en werd 9e tijdens het NK Tijdrijden. Bregje Sloot werd dit jaar Nederlands Kampioen op de 800 meter en behaalde tijdens de Europese Kampioenschappen U23 de vierde plek. Tijdens de Karlstad GP werd ze eerste.

Sportman

Wegracer Victor Steeman, tennisser Wesley Koolhof en atleet Frank Futselaar zijn de genomineerden voor de titel Sportman van het Jaar. Steeman won dit jaar de IDM Supersport 300 race Red Bull Ring 2021, de WorldSSP 300 Most 2021. Vorig jaar legde hij beslag op de ONK SuperCup 600. Bij de IDM Supersport 600 Assen eindigde hij ook op het hoogste podium. Dubbelspeler Wesley Koolhof won dit jaar de München 250. Vorig jaar behaalde hij de finale van de US Open en halve finale op Roland Garros. Hij won dat jaar de Nitto ATP Finals. Atleet Frank Futselaar liep vorig jaar in Valencia de limiet voor de Olympische marathon maar mocht niet naar Tokyo omdat enkele landgenoten nog sneller waren. Dit jaar eindigde hij tweede tijdens het NK op de 10.000 meter. In 2020 pakte hij een tweede en derde plaats op respectievelijk het NK 5000 meter en NK 10.000 meter.

Sportcoach

In de klasse Coach van het jaar zijn genomineerd volleybalcoach Erik Reitsma, tenniscoach Hans-Jurgen Striek en atletiekcoach Titus Fierkens.
Erik Reitsma is assistent coach van het Nederlands damesteam dat een zevende plek behaalde op de VNL en een vierde plek op het EK 2021. Hij is coach van Team 22 dat 2e in de eredivisie staat en coach van Jong Oranje. Bij Stuttgart was hij niet alleen assistent coach, maar ook interim coach van het team dat de groepsfase van de CL behaalde.
Titus Fierkens is onder meer coach van atleet Frank Futselaar die de Olympische kwalificatie op de marathon behaalde. Zijn atleten pakten diverse medailles tijdens de NK Atletiek in 2020 en 2021.
Hans Jurgen Striek is onder meer coach van Niels Vink die tijdens de Paralympics in Tokyo goud en brons behaalde. Zijn pupil grossiert in prijzen. Hij was ook winnaar van de dubbel en finalist single op de US Open.

Bekendmaking 

De vijfkoppige jury van de Liemerse Sportprijs komt 8 december bij elkaar om zich over de genomineerden te buigen. Daarbij wordt de publieksstem meegeteld. ‘s Avonds worden de winnaars thuis verrast met de bokaal! De organisatie heeft er zin in, zo laten ze weten. “Als we terugkijken op de afgelopen twee sportjaren is er uiteindelijk toch veel gebeurd. Er zijn mooie hoogtepunten voorbij gekomen. Liemerse sporters die de Olympische Spelen haalden en persoonlijke records die zijn verbroken. Alleen daarom al is het mooi dat we toch de prijzen gaan uitreiken.”

Meer informatie en stemmen kan via www.liemersesportprijs.nl.

Victor Steeman, Wesley Koolhof en Frank Futselaar
Sterre van den Berg, Tom Bramel en Meike van Alken