Vanaf de eerste minuut zoeken de aanwezige elkaar op om te matchen. (Foto: Jacques Kok)
Vanaf de eerste minuut zoeken de aanwezige elkaar op om te matchen. (Foto: Jacques Kok)

Beursvloer Liemerse Uitdaging levert recordbedrag op aan matches: ‘Goed als je elkaar kunt helpen’

Algemeen

DUIVEN - Het was nog wel even spannend of de stijgende coronacijfers geen roet in het eten zouden gooien. Maar de vijfde editie van Beursvloer De Liemers in De Stek in Duiven is een groot succes geworden. Met enthousiaste verenigingen, betrokken gemeenten en gulle ondernemers. Meer dan vijftig matches werden er gerealiseerd met een waarde van 68.000 euro.

Maandagavond 8 november. De klok wijst 17.00 uur aan. De Stek in Duiven loopt vol. Beursvloer De Liemers, dat wordt georganiseerd door De Liemerse Uitdaging in samenwerking met Caleidoz, Mikado en Welcom, staat op het punt van beginnen. De Stek vormt het sfeervolle decor voor het Liemerse ‘goede doelen event’. Door de pandemie heeft de organisatie wel te maken met wat meer afzeggingen, maar de beurs houdt voldoende body om mooie matches mogelijk te maken. Dat houdt geen mondkapje vandaag tegen.

Stek-voorganger Christiaan Vos verwelkomt de aanwezigen: “Ruilen en schenken zijn de mooiste transacties die je als mens kunt maken”, zo laat hij weten. Vervolgens neemt burgemeester Huub Hieltjes van de gemeente Duiven de officiële opening voor zijn rekening. Hij noemt de beursvloer een ‘prachtig evenement’. Popkoor A Sign Of Friendship zorgt voor de muzikale noot, waarna de beursvloer volgens traditie wordt geopend met de gong. Zoals het op een beursvloer hoort.

Vijf hoeken

En dan begint het matchen. De beursvloer is ingedeeld in vijf ‘hoeken’. Van faciliteiten en materiaal tot communicatie, klussen, coaching en financieel juridisch. De deelnemers hebben zich goed voorbereid. Vanaf de eerste minuut gaan verenigingen gericht op zoek gaan naar een match. “We hebben de deelnemerslijst goed bekeken en weten precies wie we willen spreken”, zo horen we. We zien overal activiteit. Zoals de Stichting Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg Midden Gelderland, die wat meer bekendheid zoekt en vindt. Er wordt onderhandeld met de aanwezige ondernemers, serviceclubs en maatschappelijke organisaties tot er overeenstemming is bereikt over de vraag en tegenprestatie die er ook bij hoort.
Seniorenorkest de Liemers krijgt JAZO Zevenaar zover dat ze een transportkar maken, waarmee het drumstel van het orkest makkelijk te vervoeren is. Als tegenprestatie gaat het orkest de keuken in om voor honderd medewerkers taarten te bakken. Laarberg Notarissen Didam belooft juridische ondersteuning aan SV de Roos in Duiven. De tegenprestatie: een personeelsuitje die de schietvereniging verzorgt. En zo gaat het de hele avond door. Een geslaagde afspraak wordt een match genoemd en meteen vastgelegd bij de aanwezige notarissen.

Spil in het web

Manager Audrey Jeurissen van De Liemerse Uitdaging is de spil in het web, terwijl presentator Duco Scholtanus de bijeenkomst bevlogen aan elkaar praat. Audrey Jeurissen: “We kunnen dit alleen maar organiseren dankzij veel vrijwilligers en natuurlijk de deelnemende bedrijven, gemeenten en organisaties. Het is altijd weer hartverwarmend wat er gebeurt als er matches ontstaan en partijen elkaar helpen. Wat ik ook veel terughoor, is dat het gewoon goed voelt als je elkaar kunt helpen. Ik word blij van mensen die een ander blij willen maken.”
De middag vordert, en de notarissen van Laarberg Notarissen draaien overuren om alles vast te leggen. Niet alleen de match wordt omschreven, maar er wordt ook een financiële waarde aan gegeven.
En dan is het 18.15 uur en klinkt de gong… Het einde van de beurs en tijd om de balans op te maken. Terwijl veel aanwezigen zich al tegoed doen aan de stamppotten met ingrediënten van de Fruitkwekerij De Stokhorst in Groessen en worst van Slagerij Hetterschijt in Westervoort, blijkt dat er meer dan 50 matches zijn gemaakt met een totale waarde van ruim 68.000 euro. Daar is ook de waarde bij opgeteld van de matches die naderhand nog moesten worden verwerkt. Daarmee is het bedrag veel hoger bedrag dan twee jaar geleden, toen de laatste beursvloer op de agenda stond. Audrey Jeurissen: “Daar zijn we ontzettend trots op. En daarvoor wil ik nogmaals iedereen die hier een bijdrage aan heeft geleverd, enorm bedanken. Het is mooi om elkaar zo te kunnen helpen en de wereld een stukje mooier te maken.”
Liemerse uitdaging haalt het
beste uit ondernemers

Beursvloer de Liemers werd georganiseerd door De Liemerse Uitdaging, Caleidoz, Mikado en Welcom. Met als kartrekker De Liemerse Uitdaging, de verbindende schakel die stichtingen en verenigingen, met gesloten beurs, verbindt aan het lokale bedrijfsleven. De Liemerse Uitdaging is simpel gezegd een bemiddelingsbureau in vraag en aanbod van materialen, middelen en menskracht. Een ondernemersnetwerk waarin bedrijven gestimuleerd worden om hun maatschappelijke betrokkenheid te tonen in concrete acties om daarmee het leefklimaat in de Liemers te verbeteren. “Stichtingen en verenigingen hebben vaak mooie ideeën, maar de uitvoering ervan komt niet altijd van de grond”, zegt voorzitter Sjoerd Geurts van De Liemers Uitdaging. “Meestal omdat er te weinig geld, tijd of kennis aanwezig is. Maatschappelijke organisaties kunnen in dat geval een aanvraag indienen bij een van onze matchgroepen. Iedere matchgroep bestaat uit bevlogen ondernemers die hun netwerk openstellen. Dat is ontzettend waardevol. Verenigingen en stichtingen weten hun weg vaak niet te vinden en voor een ondernemer in de matchgroep kan het met een telefoontje zo geregeld zijn.” Het is de missie van De Liemerse Uitdaging om het bedrijfsleven en maatschappelijke initiatieven met plezier te laten samenwerken zonder dat er geld aan te pas komt. “Ook de beursvloer past daarbij. Via De Liemerse Uitdaging laten ondernemers zich van hun beste kant zien.”

Een deal tussen Theo Wolters en Marjan Span. De Liemerse Puzzel maakt nu onderdeel uit van het kerstpakket van De Stokhorst (Foto: Jacques Kok)