<p>In het boek van glazenwasser Marcel van Scharrenburg staan ook diverse verhalen over Zevenaarders.&nbsp;</p>

In het boek van glazenwasser Marcel van Scharrenburg staan ook diverse verhalen over Zevenaarders. 

(foto: PR)

Zevenaarders in dagboek van glazenwasser Marcel

ZEVENAAR/’S-HEERENBERG - Midden jaren tachtig van de vorige eeuw was het een gevleugelde uitspraak in het tv-programma Pisa: “Kopje koffie, glazenwasser?”. Vijfendertig jaar later blijkt dit nog steeds een veelgestelde vraag aan de glazenwasser te zijn. Dat wordt duidelijk na het lezen van het onlangs verschenen Dagboek van een glazenwasser van glazenwasser Marcel van Scharrenburg.

door Danny van der Kracht

Jarenlang woonde glazenwasser Marcel van Scharrenburg (43) in Duiven, maar verhuisde een tijdje terug naar ‘s-Heerenberg. Voor zijn klantenkring maakte de verhuizing niet uit, want die zitten in heel Gelderlander. Marcel komt dus bij veel mensen thuis én maakt ook heel veel mee. In 2018 besloot hij een jaar lang een dagboek bij te gaan houden over zijn dagelijkse beslommeringen als glazenwasser. Marcel schreef een jaar lang iedere werkdag op zolder een verhaaltje en die zijn onlangs gebundeld en uitgebracht als een echt boek: Dagboek van een glazenwasser.

Zolder

Waarom heeft Marcel een jaar lang zijn beslommeringen aan het papier toevertrouwd? “Ik heb het eigenlijk gedaan voor mijn kinderen: Zo weten zij wat hun vader de hele dag doet en meemaakt. Het gaat niet alleen om glazenwassen, maar er komt zoveel meer bij kijken. Dat is alleen lastig uit te leggen aan de keukentafel.” Na de toch al drukke werkdagen, trok Marcel zich een jaar lang een klein uurtje per dag terug op zolder om zijn verhaaltjes te schrijven. Daardoor zag hij een jaar lang zijn gezin maar weinig. Het is dan ook niet zo vreemd dat Marcel het boek aan hen heeft opgedragen. Mocht het boek een bestseller worden, dan hoeven de fans niet op een vervolg te rekenen, want hij wil niet nog eens een jaar lang zijn gezin zo weinig zien.

Privacy

Marcel is al meer dan twaalf jaar actief als glazenwasser en heeft ook diverse klanten in de gemeente Zevenaar. Er staan in Dagboek van een glazenwasser dus ook diverse verhalen over inwoners van Zevenaar. Echte namen staan er in het kader van de privacy niet in het boek, maar de mensen over wie het gaat herkennen zich volgens Marcel vast en zeker in de verhalen.

Oma jamkoek

Kan Marcel alvast een tipje van de sluier oplichten oplichten over de verhalen over Zevenaarders in het boek? “Ik heb een klant die ik oma jamkoek noem. Ik heb de dochter van deze mevrouw ook als klant en altijd als ik daar kom krijg ik een bakkie thee met een jamkoek. Deze mensen zijn al op leeftijd. Eerst woonden ze in een hoekwoning en later zijn ze verhuisd naar een appartement in verband met hun leeftijd. Toch wilden ze mij meenemen naar hun appartement om daar de ramen te blijven doen. Dat heb ik gedaan en doe ik nog steeds. Ik krijg nog altijd een bakkie thee met een jamkoek en daarom als ik thuiskom zeg ik altijd: ‘Ben weer bij opa en oma jamkoek geweest’.”

‘Mijn oren staan te klapperen, maar wel leuk om te horen!’

Klapperende oren

Over een andere Zevenaarse klant die in het boek voorkomt zegt Marcel: “Ik heb ook een klant vlakbij het station wonen. Ik kan altijd de auto op hun oprit zetten in verband met boa’s die gelijk bekeuren als je op de stoep staat. Als ik de ramen dan gewassen heb ga ik achterom de woning binnen. Deze mensen zijn zo gastvrij. Meestal zit mevrouw alleen thuis en drink ik met haar een kopje koffie. Haar man is vaak vrijwilligerswerk aan het doen of in de tuin aan het werk. Ik krijg hier altijd super leuke verhalen te horen. Soms staan mijn oren te klapperen, maar wel leuk om te horen!”

850 kopjes koffie

Naast de verhalen over Zevenaarders, heeft het boek nog een Zevenaars tintje. “Ronald Jansen, werkzaam bij de gemeente Zevenaar, heeft elke tekst nagekeken en herschreven. Ik ben hem zeer dankbaar dat hij dit voor mij heeft gedaan. Dat mag best genoemd worden.” Ten slotte komen we nog even terug op de vraag: ‘Kopje koffie, glazenwasser?’. Hoe vaak wordt dat door een klant aan Marcel gevraagd? Lachend: “Ik zou het niet weten, maar ik denk dat ik zo’n 850 kopjes koffie heb gedronken in het boek!”

Het boek van Marcel is onder andere verkrijgbaar via bol.com of de site dagboekvaneenglazenwasser.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden