Ronald Gademan (links) en Niko Wiendels staan in de startblokken
Ronald Gademan (links) en Niko Wiendels staan in de startblokken Foto:

Muziekstad Zevenaar trapt af met Spikker bevrijdingsfestival

zondag 5 mei 2024 13:30 tot 23:45

ZEVENAAR - Muziekliefhebbers uit het hele land weten het: Zevenaar heeft het als Muziekstad. Na 33 jaar zit de sleet er nog steeds niet in en tekent de stichting in 2024 met nieuw elan opnieuw voor vijf spetterende evenementen in hartje Zevenaar. Kersverse voorzitter Niko Wiendels en Ronald Gademan, voorzitter van de muziekcommissie, staan in de startblokken.

Door Susan Wiendels

“Geweldig om weer terug te zijn. Muziekstad Zevenaar is zo’n mooie club. Ik heb er zin in”, steekt Niko Wiendels van wal aan de vooravond van het Spikker bevrijdingsfestival. Wiendels is bepaald geen vreemde eend in de bijt: hij was er in de beginjaren van Muziekstad al bij toen Nico Peters de voorzittershamer hanteerde. Hij is na Peters, Geert Eltink en Gerrie Uffing pas de vierde voorzitter in de rijke geschiedenis van Muziekstad.

Wiendels is niet de enige nieuweling in het bestuur. Met Lara Janssens is een nieuwe PR-dame gestrikt en Bart Hoogeveen steekt de handen uit de mouwen in de werkgroep ‘facilitair’. Dankzij de mix van het nieuwe elan en de ervaring van de bestaande bestuursleden ligt er voor komend jaar een muzikaal programma op tafel om de vingers bij af te likken. Niko Wiendels geeft de nodige credits aan de werkgroep facilitair en de muziekcommissie, Deze laatste staat onder leiding van Ronald Gademan. “Het is een uitdaging om elk jaar een zo gevarieerd programma mogelijk te maken. Dat vereist het hele jaar door inzet, omdat je minimaal een jaar vooruit moet kijken. Met een beperkt budget weten ze ook dit jaar weer het onderste uit de kan te halen en de beste bands naar Zevenaar door snel te schakelen en dankzij hun grote netwerk. Zonder dat ze er zelf een cent voor krijgen. Het is allemaal puur vrijwilligerswerk. ”

Ronald Gademan knikt. “Voor het Spikker Bevrijdingsfestival op 5 mei hebben we New Aces en Hot News vastgelegd.” Twee bands met opvallende overeenkomst: een hoog gehalte aan Indische roots. De bandleden van New Aces zijn zelfs allemaal van Indische afkomst en dat is terug te horen in het repertoire: zij openen het festival om 13.30 uur met countrynummers en Indo-rock. Hot News verzorgt het avondprogramma vanaf 20.30 uur op het Raadhuisplein. Soul, reggae, country & Western én Nederlandstalige muziek, de vijf bandleden brengen met een gevarieerd programma de schwung er helemaal in.

Het jazz- en bluesfestival, het tweede paradepaardje van Muziekstad, vindt traditiegetrouw met Pinksteren plaats. Dit keer met veel minder jazz en meer blues. Niko Wiendels: “De populariteit van jazz is sterk tanende. We gaan met tijd mee.” De gospeldienst op zondagmorgen 19 mei is voor de tweede keer op rij in de ‘kathedraal van de Liemers’: de Heilige Andreaskerk in Groessen. Al hangt het zwaard van Damocles boven deze swingende kerkviering. Ronald Gademan: “Zoals het er nu naar uitziet, kunnen we hier volgend jaar helaas niet meer terecht.” Wiendels en Gademan hopen op een Godswonder. “Het zou echt jammer zijn als de gospeldienst zou verdwijnen.”
Zaterdagavond 13 juli gaat het dak van het Raadhuisplein eraf tijdens het derde evenement: de Summerparty. De muzikanten van Fleetwood Max laten de gouden tijden van Fleetwood Mac herleven met hits als ‘Go your own way’, ‘Dreams’, ‘Gipsy’ en ‘Don’t Stop’. Met het Spikker Country & Westernfestival in het eerste weekend van augustus en het najaarsfestival in het eerste weekend van september sluit Muziekstad Zevenaar het muzikale jaar 2024 af.

En dan op naar 2025, waar de muziekcommissie al volop mee bezig is. Al is dat geen abc’tje. vertelt Niko Wiendels: “Het wordt er niet gemakkelijker op. Financieel wordt het moeilijker. Onze festivals zijn gratis toegankelijk, we moeten het hebben van subsidies en sponsoren. Wij zijn blij met de bijdragen van de gemeente en de ondernemers, maar het is hard werken om ook in de toekomst een goed aanbod te kunnen blijven bieden”, besluit Wiendels.
Kijk voor het volledige programma op www.muziekstadzevenaar.nl.