Robin Wyers debuteert bij UIT!
Robin Wyers debuteert bij UIT! Foto:

Theatergroep UIT! speelt vol overgave ‘Nostralypse’

zaterdag 3 juni 2023 20:00

ZEVENAAR – De klimaatcrisis loopt uit de klauwen, oorlog komt steeds dichterbij en polarisatie neemt toe. Is de wereld nog wel te redden? Dat een callcenter uitstekend geschikt is als decor van een apocalyptische tragikomedie bewijst Theatergroep UIT! op 26 mei en 2 en 3 juni met de voorstelling ‘Nostralypse’. Een aanrader.

Door Susan Wiendels

In het stuk geeft regisseur Jimmy Deegens ‘zijn’ acht spelers alle ruimte om te laten zien wat er gebeurt als we ons lot klakkeloos accepteren. De grote vraag is: heb je als machteloze burger een andere keuze? Gregor Dijkman, Dolf Oosterhoff, Karin Kasteel, Robin Wyers, Marion van der Wouw, Nan Hoesté, Loes Peters en Alice Engelen creëren een wereld, een afspiegeling van de werkelijkheid, waarin tragische ontwikkelingen komische en absurde trekken krijgen. Een verhaal dat zowel voor de getrainde theaterbezoeker als een leek heel toegankelijk is.
Hoe herkenbaar is het volgende scenario als je een servicedesk, callcenter of hulplijn belt? ‘Goede morgen, met …. Kies 1 voor Engels. Lalala. Dit gesprek kost 95 cent per minuut plus uw gebruikelijke belkosten. Lalala. Dit gesprek kan worden opgenomen voor trainingsdoeleinden. Lalaa. Er zijn 73 wachtenden voor u. Lalala. Tuut, tuut, tuut.’ 

Tig keuzemenu’s, lange wachttijden, het is schering en inslag. Ook bij het Hulpcentrum Inland, waar Maartje, Joan, Viki, Sander en Nina werken onder de velugels van manager Bert. Karin kasteel: “We krijgen telefoontjes van mensen met problemen, maar ze komen er niet doorheen. We doen net alsof er niets aan de hand is.” Juist dat wegkijken, net doen als er niets aan de hand is, is de twist van het stuk. Jimmy Deegens: “Het thema apocalyps is heel actueel in televisieland, mensen gaan op zoek naar de noodzaak van het bestaan, we zijn met zijn allen aan het survivallen. Het noodlot hangt boven ons hoofd, maar in plaats van te werken aan oplossingen, houden we vast aan eigen structuren en zoeken we veiligheid bij elkaar. Als je niet kijkt, dan is het er ook niet. Ondertussen vergaat buiten de wereld.”

De buitenruimte neemt daarom een belangrijke plek in in de voorstelling. Jimmy Deegens: “We gaan de buitenruimte gebruiken om te laten zien dat de apocalyps steeds meer naar binnen kruipt en eigenlijk niet meer te ontkennen valt. Het wordt van kwaad tot erger.” Dat is ook de reden dat de voorstelling voor deze ene keer in de repetitieruimte aan de Steenhuizen 6 plaatsvindt. Daar kun je als bezoeker door de ramen naar buiten kunt kijken.

Een mooie uitdaging, ook voor de drie debutanten Loes, Robin en Alice, die zich helemaal thuisvoelen bij theatergroep UIT!. Loes: “De werkwijze van Jimmy is prettig. We zijn begonnen met repetities, waarbij hij goed naar iedereen heeft gekeken. Vervolgens is hij het stuk gaan schrijven.” Marion knikt: “Ik heb geen vaste tekst, daar word ik ongelukkig van, Jimmy houdt er rekening mee hoe je als persoon bent, waar je voorkeuren liggen. Je rol hoeft niet altijd comfortabel te zijn, maar de manier waarop je ‘m invult wel.”

Bijkomen van het callcentergeweld? Dat kan. Na afloop van de voorstellingen is er een Meet & Greet met de cast. De voorstelling is op 26 mei, 2 juni en 3 juni, 20.00 uur. De entree bedraagt tien euro. Wél contant afrekenen, er is geen pinautomaat aanwezig. Reserveren is gewenst, omdat er maar circa 45 mensen per voorstelling in de zaal kunnen. Dat kan via 06-15345989.