Ronald Gademan (links) en Gerrie  Uffing
Ronald Gademan (links) en Gerrie Uffing Foto:

Essilor Jazz- en Bluesfestival met klinkende namen

zondag 28 mei 2023 10:00 tot 18:00

ZEVENAAR – Het sfeervolle bevrijdingsfestival is nog maar net achter de rug of het tweede grote festival van 2023 van Muziekstad Zevenaar staat voor de deur: het Essilor Jazz- en Bluesfestival. Op 27 en 28 mei is het zover. Trots presenteren Ronald Gademan en Gerrie Uffing het programma. 

Door Susan Wiendels

“We hebben weer geweldige bands naar Zevenaar gehaald”, vertellen beide mannen in koor onder het genot van een biertje bij Wittenburg, Eten & Drinken, één van de trouwe sponsoren van de stichting. De één, Ronald Gademan, is voorzitter van de muziekcommissie, de ander, Gerrie Uffing, is voorzitter van het dagelijks bestuur. 

Voordat ze de namen prijsgeven, verklappen ze een nieuwtje. De gospeldienst, altijd een hoogtepunt tijdens het jazz- en bluesfestival, vindt dit jaar niet in Zevnaarse Sint-Andreaskerk plaats. De Heilige Andreaskerk in Groessen is op zondagmorgen 28 mei het decor van een swingende kerkdienst. Gerrie Uffing: “We kunnen dit jaar niet in Zevenaar terecht, omdat de Pinkstermis van de parochie een uur later begint dan voorheen. Dan zouden we in de knel komen met ons programma.” 

De twee zijn blij met Groessen als alternatief. Ronald Gademan: “Het is een prachtige kerk. We zijn daar met open armen ontvangen.” Een mooie bijvangst: op de nieuwe locatie kunnen zeshonderd mensen genieten van de altijd druk bezochte gospeldienst, tweehonderd meer dan in Zevenaar. Jay Jay’s Border Jazzmen en Promise tekenen voor het muzikale akkoord.
Een dag eerder verzorgen Reemers & de Greef (Muldershof), de Charlestown Jazzband (Raadhuisplein) en Stranger Ian Town (Markt) vanaf 13.30 tot 17.00 uur de opening van het festival. ’s Avonds is Harlem Lake, de winnaar van de European Blueschallenge 2022, de hoofdact op het vernieuwde Raadhuisplein; Little Steven en Toussaint verzorgen het voorprogramma. Zondagmiddag sluiten Ramblin Man (Markt), The Storyville Jazzband (Raadhuisplein), Sugar Mama (Muldershof) en Jay Jay’s Border Jazzmen (Eet-Lokaal) het weekend af.

Daarna richt Muziekstad Zevenaar de pijlen op de laatste drie evenementen van 2023: de Summerparty op 15 juli, het Spikker Country & Westernfestival in augustus en het najaarsfestival in september. Ook voor deze klassiekers op de Zevenaarse muziekkalender hebben Ronald Gademan, Bart Knaven, Henk Jansen, Willy Messing en Max Heupner, de mannen van de muziekcommissie, aansprekende en spectaculaire namen weten te strikken. Artiesten die nog nooit in Zevenaar hebben opgetreden zoals de feestband de Bounties, maar ook bekende namen als Savannah. Zij maakt samen met Dick van Altena haar opwachting tijdens het Spikker Country & Westernfestival op 5 augustus.

Gerrie Uffing hoopt weer op een prachtig muziekjaar, zijn laatste als voorzitter. Zijn opvolger heeft Muziekstad Zevenaar al in huis: Niko Wiendels. “Op 1 mei 2024 treed ik af, dan ben ik twintig jaar voorzitter geweest, een prachtige periode. Ik word ook een dagje ouder, het is goed om te verjongen.” Lachend: “Al blijf ik me nog wel bezighouden met sponsoring. Helemaal afscheid nemen kan ik niet.” 
Is de vacature van voorzitter al ingevuld, om in de toekomst gratis toegankelijke muzikale feesten te kunnen blijven organiseren, zoekt Muziekstad Zevenaar nieuwe enthousiastelingen.
Zij kunnen zich aanmelden via info@muziekstadzevenaar.nl.