Afbeelding
Foto: Mayabuns via shutterstock

Actualiteitencollege: Kiezen voor water

dinsdag 7 maart 2023 12:30 t/m 13:15

Droogte of juist overstromende rivieren, en een gebrek aan schoon drinkwater. Door de klimaatverandering en het extremer worden van het weer, wordt het waterbeheer steeds belangrijker. De Waterschappen bestaan al sinds de Middeleeuwen, maar hun bestaansrecht wordt vaak in twijfel getrokken. 

Kom luisteren naar ecoloog Hans de Kroon en planoloog Sander Meijerink die vertellen waarom de Waterschappen nu nog  steeds van belang zijn, en misschien wel belangrijker dan ooit en waarom je moet gaan stemmen. 

Bestaansrecht

Waarom hebben we in Nederland eigenlijk een democratisch gekozen orgaan dat zich bezig houdt met het beheer van water? Wat kunnen de waterschappen allemaal bepalen? Houden ze inderdaad onze voeten nat of droog? En zijn ze verantwoordelijk voor ons drinkwater? Sander Meijerink vertelt wat de waterschappen doen, hoe ze zijn samengesteld en waarom het waterschap geborgde zetels heeft.

 Natuurbeheer Ecoloog Hans de Kroon vertelt over de rol van de waterschappen bij natuurbeheer. Hoe bepalen de waterschappen wiens belangen worden gediend? Zijn de belangen van de natuur altijd gelijk aan die van de burgers, boeren of bedrijven? Biodiversiteitherstel en klimaatneutraal werken zijn tegenwoordig in de missie van verschillende waterschappen opgenomen. Hans de Kroon vertelt wat dit betekent voor een waterschap als de thema’s werkelijk tot hun recht willen komen.

 Na dit Actualiteitencollege is het duidelijk  waarom het belangrijk is om op 15 maart ook op de Waterschappen te stemmen. 

Over de sprekers  

Hans de Kroon is hoogleraar Plantecologie aan de Radboud Universiteit en de directeur van het RIBES. Hij kreeg internationaal bekendheid met zijn onderzoek naar de achteruitgang van het aantal insecten. 

Sander Meijerink is hoogleraar Water Governance. Zijn onderzoek richt zich op vraagstukken van water governance en klimaatadaptatie in internationaal vergelijkend perspectief. Onderzoeksthema’s zijn overstromingsrisicobeheer, omgaan met waterschaarste en droogte, waterkwaliteitsbeheer en de klimaatadaptieve stad.  

 Deelname

Deelnames is gratis. Inschrijven is niet nodig. 

Locatie