Philharmonie Nijmegen
Philharmonie Nijmegen Foto: Erik van der Heijden

Wiener melange: muzikale wegen naar Wenen

zondag 19 maart 2023 15:00 t/m 17:00

Wenen: stad van weelderige barokpaleizen, van zoete lekkernijen in chique koffiehuizen, en natuurlijk van klassieke muziek. De stad heeft door de eeuwen heen altijd componisten aangetrokken. Philharmonie Nijmegen brengt op zondag 19 maart om 15.00 uur in MFC Maldensteijn een Weens Voorjaarsconcert, met bekende klassieke en romantische werken, naast twee moderne, 21e-eeuwse composities. Verschillende smaken die elkaar versterken, zoals zoete cacao en pittige koffie in de Wiener melange. 

Het programma

Mozart vierde in Wenen uiteindelijk muzikale triomfen. Een van zijn laatste werken was de opera Die Zauberflöte (1791). De hoofdpersonen doorstaan allerlei beproevingen. Deze rituelen lijken op die van de Vrijmetselaars, waartoe Mozart ook behoorde. Philharmonie Nijmegen speelt de bekende ouverture. 

De Weense componist Franz Schubert liet ondanks zijn korte leven een uitgebreid oeuvre na, met als een van zijn belangrijkste werken de 8e symfonie (de ‘Onvoltooide’, 1822), waarvan het eerste deel wordt gespeeld. Deze symfonie wordt wel de eerste romantische symfonie genoemd.

Anton Bruckner kende in Wenen een zeer productieve periode, maar bijna geen van zijn werken werd uitgevoerd. Pas aan het eind van zijn leven kreeg hij erkenning en de vierde symfonie (de ‘Romantische’, uit 1874) is nu een van zijn populairste. Het eerste deel ervan beschreef Bruckner zelf als: romantisch beeld van een middeleeuwse stad.

Thomas Doss (1966) heeft in Wenen gestudeerd en gedirigeerd. In zijn symfonische blaasmuziek spelen kleur, timbre en tijd een grote rol. Einstein (2017) verklankt de zoektocht naar de relativiteitstheorie: van de eenzaamheid van Einsteins studeerkamer tot aan het wereldsucces van de Nobelprijs. In Majestic Waters (2018) verkent Doss de fasen waarin water voorkomt: vast, vloeibaar en gasvormig. Een ode aan de stof die onmisbaar is voor het leven.

Het orkest

Philharmonie Nijmegen is een symfonisch blaasorkest uit Nijmegen, opgericht in 2006. Het telt 40 amateurmusici. Driemaal per jaar voert het orkest een concertserie uit rondom een bijzonder thema. Lex Bergink is medeoprichter en artistiek leider van het orkest.

Praktische informatie 

Het concert op 19 maart begint om 15.00 uur in MFC Maldensteijn, Kerkplein 8, 6581 AC, Malden. Kaarten kosten €12,50 (€7,50 voor kinderen/jongeren/studenten) en zijn te reserveren via www.phhn.nl of verkrijgbaar aan de kassa tegen contante betaling. 

Meer informatie over het orkest en het programma is te vinden op www.phhn.nl

Locatie