Afbeelding
Foto: Wim Daniels

Land van Taal en Waal met Wim Daniëls

zondag 26 februari 2023 16:00 t/m 18:00

Land van Taal & Waal is maandelijkse muzikale, literaire bonte middag in de Thiemeloods. Tijdens deze avonden ontmoeten schrijvers, dichters, wetenschappers, zangers, rappers en andere kunstenaars elkaar. De verbindende factor is telkens de Nederlandse taal. Bloedeigen Hollandse liedjes worden afgewisseld met literaire en wetenschappelijke voordrachten uit eigen werk. Uw gastheren zijn schrijver en journalist Marcel Rözer en Nijmeegse zanger Dirk-Wim in ‘t Hof.

Zeg mij wat je zingt en ik weet wie je bent! Vaak worden de lyrische mogelijkheden van onze taal schromelijk onderschat. Het Nederlands zingt even goed als een andere taal. Een lied heeft zoveel meer kracht en verbeelding als het in je moerstaal wordt gezongen.

WIM DANIELS

Wim Daniëls werkte enkele jaren als leraar Nederlands en Duits in het middelbaar onderwijs. Vervolgens was hij vijf jaar als tekstwetenschapper verbonden aan de Open Universiteit. Sinds 1994 is hij fulltime schrijver en taaladviseur. Hij geeft ook veel lezingen en voordrachten, en staat in het theater met cabaretvoorstellingen en theatercolleges. 

Van 2004 tot 2012 leverde hij vrijwel wekelijks een bijdrage aan het radioprogramma Klare Taal van de Wereldomroep, gepresenteerd door Arie Bras. Van september 2009 tot juni 2014 had hij een gesproken column in het VARA-radioprogramma Spijkers met Koppen, waaraan hij nu nog incidenteel een bijdrage levert. Van 2012 tot 2014 was hij vaste gast bij het tv-programma Pauw & Witteman. 

In 2010 trad hij op met het cabaretprogramma de Wim-crisis. In het seizoen 2012-2013 speelde hij met het AR-theater (Yvonne Gijsbers, Marlon Kicken en Rob van Os) het theaterstuk Een ons komma’s. Met Yvonne Gijsbers speelde hij in 2013 en 2014 het theaterstuk Slowen en schuren. In het seizoen 2015-2016 en 2016-2017 (tot en met december 2016) speelde hij de cabaretvoorstelling Associëren. 

Momenteel (2019-2020) treedt hij op met het theatercollege De wondere wereld van de taal. Van december 2010 tot en met januari 2015 was hij stadsdichter van Helmond. Samen met Kasper Boon maakte hij het bordspel Het grote taalspel. Hij was verder van 2009 tot 2016 voorzitter van de Stichting Brabants Dialectenfestival. 

En hij is nu nog ambassadeur van Wensambulance Brabant, ambassadeur van de Brabantse Dag in Heeze, lid van het Comité van Aanbeveling van Stichting Kinderboek Cultuurbezit in Winsum (Groningen) en van de cultuurtempel Kouwenbergs Kerkje in Aarle-Rixtel (Noord-Brabant). In 2015 was hij Helmonder van het jaar (hoewel hij nooit in Helmond heeft gewoond) en won hij ook de Brabant Bokaal, voor zijn verdiensten voor de Brabantse cultuur. Sinds begin januari 2019 is hij ereburger van Laarbeek, waaronder zijn geboortedorp Aarle-Rixtel valt. In 2018 en 2019 schreef hij de tekst van het Groot Dictee der Nederlandse Taal.

Locatie