Dolly Verhoeven.
Dolly Verhoeven. Foto:

Lezing over het ‘Verhaal van Gelderland’

donderdag 16 februari 2023 19:00

NIJMEGEN - Eind 2022 verscheen het Verhaal van Gelderland: vier boeken die samen een geïllustreerd overzicht vormen van de rijke geschiedenis van Gelderland. 

Onder leiding van Dolly Verhoeven werkten ruim dertig auteurs en redactieleden hieraan mee, allen kenners van hun specifieke tijdsperiode en van de regionale geschiedenis van Gelderland. Donderdag 16 februari geven Dolly Verhoeven, Johan Oosterman en Joost Rosendaal bij Dekker v.d. Vegt boekverkopers aan de Marikenstraat 29 in Nijmegen een lezing over de rijke geschiedenis van Gelderland. 

Verhoeven verzorgt de inleiding en vertelt over de opzet van de vier boeken, vervolgens spreekt Oosterman over het Middeleeuwse hertogdom Gelre en Rosendaal vertelt over Gelderland in de woelige Bataafs-Franse tijd. 

In vier boeken behandelt het Verhaal van Gelderland alle belangrijke thema’s uit het Gelderse verleden. Van de mysterieuze grafheuvels op de Veluwe tot de machtige hertogen van Gelre. Van ordelijke Romeinse legerkampen tot weelderige adellijke landgoederen. Van de gewelddadige verovering van Grol tot de mislukte slag om Arnhem. 

Donderdag 16 februari, aanvang 19.00 uur. De lezing is gratis toegankelijk, wel graag aanmelden via 024-3020130 of info@dekkervdvegt.nl.

Op deskundige en toegankelijke wijze schetsen de auteurs van het Verhaal van Gelderland het eigen karakter van de Gelderse geschiedenis. In hun beschrijving is voor het landschap een centrale rol weggelegd: de hoge en droge zandgebieden van de Veluwe, de vruchtbare en deels woeste gronden van de Achterhoek en de grote rivieren die van Gelderland een permanente doorvoerregio maakten. Die rivieren verdeelden de huidige provincie bovendien in vier (later drie) bestuurlijke kwartieren, een indeling die nu, 1000 jaar later, nog steeds voelbaar is.

Het Verhaal van Gelderland is een integrale en chronologische geschiedenis, waarin politieke, economische, sociale en culturele processen per periode in onderlinge samenhang worden beschreven. Elk boek bestrijkt een eigen tijdvak en is rijk geïllustreerd met honderden afbeeldingen, waaronder tientallen nieuwe kaarten en tekeningen: Gelderland voor het Gelderland werd (tot het jaar 1025); Gelderland als zelfstandig graafschap en hertogdom (1025 tot 1543); Gelderland als Nederlands gewest (1543 tot 1795) en Gelderland in het Koninkrijk der Nederlanden (van 1795 tot 2020).

Locatie