CVZ-lezing in Giesbeek: archieven van het Kadaster

dinsdag 21 november 2023 19:30

GIESBEEK/ZEVENAAR - Op dinsdag 21 november in Giesbeek (Kulturhus Giesbeek, Kerkstraat 68) en op dinsdag 28 november in Zevenaar (Zalencentrum Staring, Grietakkers 3) geeft Peter Donker een lezing over het Kadaster.

Aanleiding daarvoor is de groeiende belangstelling voor de historische gegevens die steeds vaker worden geraadpleegd.

Na een korte inleiding over de geschiedenis en het belang van landregistratie laat Peter zien hoe de gegevens vroeger (letterlijk) werden overgeschreven en werden bijgehouden. Het raadplegen van de gigantische hoeveelheid archieven was altijd een tijdrovende bezigheid. Maar nadat het Kadaster in de jaren ’90 van de vorige eeuw volledig werd gedigitaliseerd werd ook besloten om een groot deel van de oude archieven te scannen en beschikbaar te stellen voor geïnteresseerde onderzoekers. De toegankelijkheid ervan is daarmee enorm toegenomen.

Op beide locatie is de zaal open om 19 uur, en is de aanvang van de lezing 19.30 uur.

Toegang is voor leden van CVZ gratis, voor niet leden bedraagt het €4,-.