Afbeelding
Foto:

Dromen als Messiaen

vrijdag 9 december 2022 20:30

‘Dromen als Messiaen’ is een audiovisuele performance van het stuk ‘La Nativité du Seigneur’ van de Franse componist Olivier Messiaen, dat gebaseerd is op het kerstverhaal. In deze bijzondere uitvoering komen de orgelklanken van de Nijmeegse organist Berry van Berkum samen met de verglijdende beelden en kleurprojecties op het Königorgel van audiovisueel componist Marcel Wierckx. De uitvoering in de Stevenskerk in Nijmegen is op 9 december en begint om 20.30 uur. Bij online verkoop kosten toegangskaarten €14,-, aan de kassa €15,-- De kaarten zijn online te bestellen via Concertzomer NOK (ikbenaanwezig.nl)   

Wat als je klanken niet alleen hoort, maar ook ziet in kleur? De Franse organist en componist Olivier Messiaen verbond kleuren aan klanken wanneer hij zijn stukken componeerde. ‘La Nativité du Seigneur’ is gebaseerd op het kerstverhaal. Naar aanleiding van de eerste uitvoeringen van het werk in 1936 maakte de Franse schilder Charles Blanc-Gatti (1890-1966) negen pasteltekeningen.

In ‘Dromen als Messiaen’ duik je voor even in deze bijzondere wereld waar klank en kleur samengaan. In deze intense audiovisuele performance verglijdende beelden en kleuren op het orgel zelf. De live-gegenereerde beelden zijn gebaseerd op de pasteltekeningen van Blanc-Gatti. Deze kleuranimaties worden gegenereerd op basis van de specifieke klankkleuren die bij elk orgel en bij onderdeel van de compositie verschillend zijn. De uitvoering in Nijmegen maakt deel uit van een landelijke concertserie. Omdat ieder orgel anders is en omdat dit wordt bespeeld door de ‘eigen’ huisorganist, is iedere uitvoering uniek.

Als bezoeker laat je je een uur lang onderdompelen in een concert waarin het orgel niet alleen het auditieve, maar ook het visuele brandpunt is. Deze bijna-meditatieve ervaring, waarbij orgelmuziek en visuals op bijzondere wijze op je afkomen, vindt plaats in het huis van de organist: de kerk. Een bouwwerk dat iedereen op een andere manier bekijkt en beleeft. Het is al eeuwen een plek van samenkomst en verbinding, vooral rond de kersttijd. Tijdens ‘Dromen als Messiaen’ stap je de kerk in en beleef je de muziek en de locatie op een nieuwe manier zonder prikkels van buitenaf. Misschien wel zoals Messiaen dat ooit zelf zag.

‘Dromen als Messiaen’ wordt gerealiseerd door audiovisueel componist Marcel Wierckx, en musicus en beeldend kunstenaar Johan Luijmes, naar een idee van laatstgenoemde.

N.B; het concert vindt plaats in een verwarmde kerk.

Locatie