Omslag
Omslag Foto: J. Tapperwijn

Gedichten in het Achterhoeks, Arabisch, Fries en meer

zaterdag 3 december 2022 14:00 t/m 16:30

Wees zaterdag 3 december welkom bij het programma rondom ‘De eerste bloemlezing van de Nederlandse poëzie - 101 gedichten uit het Koninkrijk van 1945 tot nu’ (Querido)  - een bloemlezing met streektalen, dialecten, straattaal en meer. Met o.a. voordrachten door Ineke Berentschot, Frans Budé, Heidi Koren, Lamia Makaddam, Hans Mellendijk, Wim van Til, Sijmen Tol en Tsead Bruinja 

“Als Dichter des Vaderlands (2019-2020) nam ik mij voor een inclusieve bloemlezing samen te stellen die ruimte bood aan zo veel mogelijk talen, streektalen en dialecten. Ik plaatste online een oproep om gedichten in te sturen en zat van 2019 tot en met 2022 regelmatig in de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag. Collectiespecialist Arno Kuipers speelde daarbij een cruciale rol. Hij haalde voor mij bundels en bloemlezingen uit het depot om door te spitten en regelde een kantoortje”, aldus Tsead Bruinja. 

“Na drie jaar lezen en mede met steun van de Turing Foundation is er nu eindelijk het resultaat, een bloemlezing die een andere blik biedt op de Nederlandse poëzie, onder andere doordat ze verder kijkt dan de Nederlandse taal. De eerste bloemlezing van de Nederlandse poëzie en bevat gedichten uit Nederland, Indonesië, Suriname en de Antillen, maar ook werk van nieuwe Nederlanders uit het Midden-Oosten en Zuid-Amerika.”

“Op 3 december presenteer ik samen met Wim van Til een middag rondom de bloemlezing in het Poëziecentrum Nederland te Nijmegen met voordrachten in het Achterhoeks, Volendams, Arabisch, Fries en Limburgs.  Als speciale gast komt Heidi Koren, stadsdichter van Nijmegen, ook enkele gedichten voorlezen waaronder een gedicht dat door de andere dichters vertaald is naar onder meer het Limburgs, Achterhoeks, Fries en Volendams.”

Datum: 3 december 2022

Locatie: Poëziecentrum Nederland, Mariënburg 29, 6511 PS Nijmegen Aanvang: 14.00 uur

https://www.poeziecentrumnederland.nl/