Toonkunstkoor Nijmegen
Toonkunstkoor Nijmegen Foto: -

Uitvoeting van het Requiem van Verdi uit

zaterdag 26 november 2022 20:15 t/m 22:15

Op 26 november voeren de Toonkunstkoren van Nijmegen en Wageningen gezamenlijk onder leiding van dirigent Hans de Wilde het Requiem van Verdi uit in De Vereeniging in Nijmegen. Medewerking wordt verleend door Het Promenade Orkest en de solisten Claudia Patacca (sopraan), Carina Vinke (alt), Eric Reddet (tenor) en Nanco de Vries (bas). 

Guiseppe Verdi’s Requiem behoort tot de absolute religieuze topstukken, naast Bachs Hohe Messe, Mozarts Requiem en de Missa Solemnis van Beethoven. Hoewel de boodschap van het stuk somber en onheilspellend is—we zijn allemaal gedoemd en we kunnen er niet veel aan doen—valt er veel te genieten. Het is een groots en meeslepend werk dat overloopt van gevoel en drama. Vooral het operakarakter valt op door dramatische aria’s en refreinen, waarvan vooral het ‘Dies Irae’ met de woest stampende pauken indruk maakt. 

Verdi schreef het werk ter ere van Alessandro Manzoni, een Italiaanse dichter,schrijver en humanist die hij zijn hele leven bewonderd had. Een jaar na Manzoni’s sterfdag dirigeerde Verdi de eerste uitvoering van dit Requiem in de San Marco in Milaan. Vanwege het enorme succes volgden er herhalingen in La Scala in Milaan en ging Verdi met zijn Requiem op tournee door Europa. Ook in de jaren daarna, bleef het Requiem populair. 

De meest bijzondere uitvoering was misschien wel in 1944. Toen werd in concentratiekamp Theresienstadt door joodse gevangenen een concert gegeven aan afgevaardigden van het Rode Kruis. Op het programma stond ook het Requiem van Giuseppe Verdi. De dirigent van het gevangenenorkest, Rafael Schächter, zag het als een daad van verzet om juist dit specifieke stuk uit te voeren:’Libera me, bevrijdt mij!’ Kortom een bijzonder concert om niet te missen. 

Zaterdag 26 november 2022 20:15 - 22:15 uur Concertgebouw De Vereeniging, Keizer Karelplein 2D, Nijmegen Meer informatie: www.toonkunstkoornijmegen.nl Kaarten bestellen: De Vereeniging

Locatie

  • De Vereeniging

    Keizer Karelplein
    Nijmegen