• Alles
  • (1)
    Algemeen
  • (1)
    Tentoonstelling

Gedeeltelijke zonsverduistering

donderdag 10 juni 11:15 uur

Foto: Jan Adelaar

Deze zonsverduistering is ringvormig voor een smalle strook bij Groenland en de Noordpool. Maar bij helder weer zal de gedeeltelijke zonsverduistering in Nederland tussen 11.20 uur en 13.31 uur duidelijk waarneembaar zijn. Tijdens het maximum, om 12.24 uur, is 27% van het zonoppervlak bedekt en is er een deuk in de zonneschijf zichtbaar.

De zonsverduistering is weliswaar met het blote oog waar te nemen, maar doe dit nooit zonder bescherming. Recht in de zon kijken kan het netvlies onherstelbaar beschadigen, met blijvende blindheid of slechtziendheid tot gevolg. Het verraderlijke is dat dit niet gevoeld wordt daar het netvlies geen pijngevoelige zenuwen heeft. Zelfs traditionele beschermingsmiddelen zoals een zonnebril, een beroet glas, fotonegatieven enz. zijn absoluut onveilig. Alleen een speciaal hiervoor ontworpen eclipsbril of een lasbril met minimaal factor 14 bieden voldoende bescherming. Met de eclipsbril die door sterrenwacht Corona Borealis is ontworpen en daar ook verkrijgbaar is, bent u verzekerd van goede bescherming.

Bij de volkssterrenwacht in Zevenaar naar de komende eclips gekeken worden. Op 10 juni is de sterrenwacht vanaf 11.00 uur geopend en kunnen belangstellenden samen met de leden van de sterrenwacht de eclips bewonderen.


deel deze activiteit

Locatie

sterrenwacht
Zevenaar
Breulylaan 3
6905dz


Routeplanner

Type uw postcode en druk op de knop om een persoonlijke routeplanning in een nieuw venster te openen.


 

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden