Gedeputeerde Harold Zoet spreekt de zaal toe (Foto: Sjoerd Geurts)
Gedeputeerde Harold Zoet spreekt de zaal toe (Foto: Sjoerd Geurts) Foto: SJOERD GEURTS

Bijeenkomst 'Landbouw in de Liemers' goed bezocht

Gedeputeerde Harold Zoet: 'Denk in kansen'

LIEMERS - De Liemerse Ambassade hield op dinsdag 9 april samen met de vijf Liemerse gemeenten, LTO Noord, LTO Liemers Montferland, Rabobank en Waterschap Rijn & IJssel een informatiebijeenkomst over landbouw in de Liemers. 

Door Alie Engelsman

Ruim 120 belangstellenden, het merendeel landbouwers, kwamen naar Partycentrum De Plok in Oud-Dijk om te horen wat de visie van de overheden en agrariërs op de toekomst van de landbouw in de Liemers is en om hun eigen ideeën daarover te opperen. Het werd een avond met positieve plannen en hoop op een goede samenwerking, maar ook met kritische kanttekeningen.
Nadat Jan Ummenthum, directeur van de Liemerse Ambassade, de rol van de ambassade kort uiteenzette, trapte Gedeputeerde Harold Zoet de avond af met een inleiding over de huidige situatie van de landbouw in de Liemers en de thema’s die daarin een rol spelen, zoals natuurinclusieve landbouw, waterbeheer en de stikstofproblematiek.

Walter Gerritsen, voormalig wethouder van Montferland en zelf boer, is voorzitter van de Lokale Actie Groep (LAG) die aan de slag mag gaan met het beoordelen van de projecten die in aanmerking komen voor subsidie vanuit het LEADER-budget, dat de Liemerse Ambassade toegezegd heeft gekregen van de provincie Gelderland. Daarnaast zullen de gemeenten Zevenaar, Duiven, Westervoort, Montferland en Doesburg en Waterschap Rijn IJssel ook bijdragen. Projecten die in aanmerking komen voor de subsidie kunnen vanaf 1 mei worden ingediend. “We willen kleinere initiatieven zeker de kans geven om mee te doen en niet alles op één of twee grote projecten inzetten. Er komt een website waarop informatie staat hoe mensen aan deze regeling mee kunnen doen.”

Twee jonge boeren uit Het Broek presenteerden hun eigen plannen, waarbij ze opmerkten dat ze deze vorig jaar ook aan de verschillende partijen hadden toegelicht. De boeren uit Het Broek zitten regelmatig om de tafel om de mogelijkheden en kansen voor de landbouw in hun gebied te bespreken. Ze hopen op een betere, maar vooral ook snellere samenwerking. "We willen vooruit. Het hoeft allemaal niet zo lang te duren. We nodigen de gemeenten uit voor een werkbezoek om ze te laten zien wat wij een toekomstbestendig landbouwbedrijf vinden.”
Na de presentatie over Het Broek werd er in drie groepen verder gepraat over de landbouwgebieden Het Gelders Eiland, Azewijn en Het Broek. Tijdens deze sessies konden de landbouwers hun mening en ideeën kwijt. Er waren wat nuanceverschillen in de groepen, maar de rode draad was toch wel het spanningsveld tussen de stikstofregelingen, waterbeheer en de omschakeling naar meer natuur inclusieve landbouw enerzijds en de economische positie van de landbouwer en de toekomst van de jonge generatie anderzijds. De boeren willen bovendien meer vaart in het proces en er werden voorstellen gedaan om in kleinere groepen ideeën en projecten uit te werken, die aan de gemeenten voorgelegd kunnen worden.
Harold Zoet sloot de avond af met zijn belangrijkste conclusie: "Geloof in jullie zelf. Geloof in de kracht van de agrarische sector. Mensen zullen moeten blijven eten. Geloof in je eigen toekomst. Ga niet bij de pakken neerzitten en denk in kansen. Dat zal echt niet altijd makkelijk zijn, maar pak de uitdaging op. Naar wat ik hier vanavond zo'n beetje geproefd heb, zit hier genoeg energie om er voor te gaan.”
Voor meer informatie:
www.liemerseambassade.nl.

Walter Gerritsen geeft uitleg over het Leader-budget