Gerard Broersen, Lars Grims, Ger Bouwman en Gerda Braamhaar" "Fairtrade is meer dan koffie en thee"
Gerard Broersen, Lars Grims, Ger Bouwman en Gerda Braamhaar" "Fairtrade is meer dan koffie en thee" Foto:

Fair & Green

Werkgroep Fairtrade Gemeente Zevenaar stelt zich voor

In deze nieuwe rubriek Fair(trade) & Green, brengt Zevenaar Post op initiatief van de werkgroep Fairtrade gemeente Zevenaar maandelijks winkels, bedrijven en instellingen uit onze stad en regio onder de aandacht die bewust kiezen voor producten die een positieve impact hebben op mens en aarde. De lokale werkgroep trapt zelf af.

ZEVENAAR - De lokale werkgroep Fairtrade gemeente Zevenaar heeft al het nodige weten te bereiken, waaronder het behalen van de officiële titel van Fairtrade Gemeente in december 2022. Maar daarmee is de buit niet binnen voor Gerard Broersen, Ger Bouwman, Gerda Braamhaar en Lars Grims. Ze blijven zich inzetten voor nog meer eerlijke handel door bedrijven, instellingen en inwoners.

"Achteroverleunen is er niet bij”, bevestigt Gerard Broersen. "Het predicaat FairTrade Gemeente is een doorlopende campagne. We willen nog meer bedrijven, organisaties en instellingen benaderen die zich committeren aan Fairtrade.” Lars Grims knikt: "Het moet een olievlek worden.” Grims is beleidsmedewerker energietransitie, duurzaamheid en circulaire economie bij de gemeente Zevenaar. Daarbij hoort de inzet voor continuïteit van Zevenaar als FairTrade Gemeente. Een streven, dat onderdeel uitmaakt van het coalitieakkoord. "Wie Fairtrade producten verkoopt of schenkt, helpt mee aan het verbeteren van werk- en leefomstandigheden van boeren en arbeiders wereldwijd.” Gerard Broersen: "Heel concreet betekent het dat we lokale bedrijven benaderen en inspireren om over te stappen op Fairtrade producten. Door in gesprek te gaan of door ons te laten zien.” Zo deelde de werkgroep in samenwerking met de Coop vorig jaar Fairtrade bananen uit tijdens de avondvierdaagse in Pannerden; dit jaar zijn de wandelaars in Zevenaar de gelukkigen, met dank aan de Plus. Ook wil de werkgroep aansluiten bij de viering van één van de Zevenaardigheden van de centrumondernemers: aardig voor de aarde. "En we willen in de toekomst een tweede fair & green markt organiseren”, spreekt hij zijn ambities uit.

Inmiddels hebben 49 zaken en organisaties in de gemeente Zevenaar zich gecommitteerd aan Fairtrade. Dat is 25% meer dan eind december 2022. "Soms komen we bij zaken die ongemerkt al veel doen, maar daar niet mee aan de weg timmeren.” Als voorbeeld noemt hij Bakkerij Godschalk in hartje Zevenaar. "Die gebruiken Fairtrade chocolade in hun gebak, maar schreeuwen dat niet van de daken.” Hij roept elke school, zaak of instelling met Fairtrade-DNA op om zich aan te melden. "Zo kunnen we ondernemers verenigen en onze boodschap nog beter uitdragen.” Een belangrijke deelnemer is de gemeente Zevenaar zelf geworden. Sinds kort drinkt Grims eerlijke koffie bij zijn werkgever. "De aanbieder had nog geen Fairtrade koffie in zijn assortiment, maar heeft er na gesprekken met ons voor gekozen om fairtrade koffie en thee te schenken. Het is mooi om te zien dat bewustzijn zwaarder weegt dan de prijs. Als gemeente betalen we slechts één eurocent per kopje koffie meer.” Fairtrade wordt primair gelinkt aan koffie en thee, maar het begrip reikt veel breder aldus Lars Grims .”In kledingwinkels bijvoorbeeld. Waar komt de kleding vandaan? Koffie en thee vormen een mooie aanleiding om (verdere) bedrijfsprocessen onder de aandacht te brengen. Het gaat niet alleen om eerlijke handel, maar ook om het gezond houden van onze planeet.
Samen met alle mooie inititieven in onze stad en regio dragen wij daar aan bij. In het volgende Fair & Green artikel lees je meer over de Zevenaarse Fair & Green Centrumroute."