Ed Huisman, Marion Huisman, Marja Dijkhuizen en beheerder Paul Vlaardingerbroek (Foto: Alie Engelsman)
Ed Huisman, Marion Huisman, Marja Dijkhuizen en beheerder Paul Vlaardingerbroek (Foto: Alie Engelsman) Foto:

Samen op Wegkapel is meer dan een kerkgebouw

Jolande van Baardewijk: 'We vervullen een dorpshuisfunctie'

DUIVEN - Vanaf 1 mei begint de kerkdienst van de Protestantse Gemeente Duiven in de Samen op Wegkapel in Duiven niet om 10.30 uur, maar om 10.00 uur. De aanvang van de middagdienst van de NGK (Nederlandse Gereformeerde Kerken) blijft om 16.00 uur. 

Door Alie Engelsman

Predikant Jolande van Baardewijk vindt het jammer dat er geen bordjes in Duiven meer zijn waarop de kerkdiensten staan vermeld of een richtingwijzer naar de kapel. “De Samen op Wegkapel is méér dan alleen een kerkgebouw. Het zit weliswaar midden in het centrum, maar ook wel een beetje verscholen, terwijl er zoveel te doen is in de kapel. Eigenlijk vervullen we een dorpshuisfunctie in Duiven.”
Op dinsdag is er de wekelijkse uitgifte van pakketten van de Voedselbank. "Dat doen we hier al meer dan 15 jaar. Mensen die recht hebben op een voedselpakket kunnen hier terecht.” Er is op dinsdag en ook op donderdag een ‘Open Huiskamer', waar mensen een kopje koffie of thee kunnen drinken. Vaak kan er, vooral als het koud is, ook een kopje soep gegeten worden, die Paul Vlaardingerbroek, beheerder van de kapel ter plekke kookt op de speciale kookgelegenheid in de Huiskamer. "Vaak komen mensen die geen recht (meer) hebben op een voedselpakket toch even binnen voor de gezelligheid. Elkaar ontmoeten staat centraal in de kapel.”
Samen eten is een andere activiteit die plaats vindt in de Samen op Wegkapel. "Eenmaal per maand wordt er op de woensdagavond een ‘eet-je-mee-café' georganiseerd door de vrijwilligers van de Voedselbank. Deze maaltijden zijn niet alleen voor de minima, ook anderen kunnen aanschuiven. Het is een middel om eenzaamheid in Duiven aan te pakken. Ook eenmaal per maand is er samen met de katholieke kerk op de donderdag- of vrijdagavond, een ‘rondetafelmaaltijd'. Daarnaast vinden er muziekavonden plaats, zoals de Top2000 of een harpconcert. Onlangs was er een Klezmer-avond (straatmuziek voor trouw en rouw, mooie en verdrietige levensgebeurtenissen). Alle activiteiten zijn voor iedereen toegankelijk, ongeacht leeftijd, geloof en levensovertuiging.”
De Samen op Wegkapel is er voor jong en oud. Zo heeft de ontmoetingssoos Oase (voor de 55+er) elke maand een activiteit. "We doen ook steeds meer samen met de Protestantse Gemeente Westervoort, waar onze tieners gezamenlijk allerlei activiteiten organiseren, met onder andere een jaarlijks Samen op Kamp, maar ook hun eigen tienerdiensten. Het is mooi om te zien hoe de tieners zelf initiatieven nemen. De ene keer is er een activiteit op 't Zoldertje in Westervoort, de andere keer in onze Huiskamer. We vervullen steeds meer een gemeenschapsfunctie in Duiven. De kapel is bijvoorbeeld het startpunt van de Roefeldag. Voor 50 vluchtelingen, jongens nog, die een tijdje geleden zijn opgevangen in Duiven, hadden we leslokalen gemaakt. Als er nu weer asielzoekers naar Duiven komen, willen we klaar staan met ruimte en activiteiten voor deze mensen. Maar ook Duivenaren die ideeën of wensen hebben of een vergaderruimte nodig hebben, kunnen in de Samen op Wegkapel terecht. Tot oktober 2022 organiseerden we jaarlijks een gezellige bazaar voor een goed doel. Dat zouden we graag weer oppakken, maar daar hebben we vrijwilligers voor nodig. Dus mensen die zich geroepen voelen om mee te helpen om deze bazaar weer te organiseren, zijn welkom en kunnen zich aanmelden via dominee@pkn-duiven.nl.”