Ria Dijkhuizen weet zich omringd door puzzels
Ria Dijkhuizen weet zich omringd door puzzels Foto:

Puzzels brengen en halen bij zevenAARDIG

ZEVENAAR - Goed nieuws voor puzzelaars. In de weeggeefwinkel van zevenAARDIG aan de Voltastraat kunnen zij hun ‘oude’ legpuzzelpuzzel kwijt, een nieuwe meenemen of gewoonweg exemplaren ruilen. Ria Dijkhuizen (69) coördineert de ‘puzzelbank’.

Door Susan Wiendels

Een dagbestedingsplek, werkcafé, een weggeefwinkel voor kledingm boeken en speelgoed, een ontmoetingsplek, ZevenAARDIG heeft een sociale missie in de breedste zin van het woord. Ria Dijkhuizen had tot twee maanden geleden nog geen stap over de drempel van de sociale onderneming gezet, maar nu is ze er elke week te vinden. Ze lacht. “Elke dinsdag van half elf tot half drie ben ik aanwezig en ga ik samen met enkele cliënten van zevenAARDIG aan de slag om te controleren of de binnengekomen puzzels compleet zijn.” Niet door ze te leggen, maar via tellen. Jong en oud sluiten aan. “En soms doen we een spelletje tussen door.” Een dankbare vrijwilligerstaak. In meerdere opzichten. “De cliënten hebben een zinvolle tijdsbesteding, puzzelaars hoeven niet in de buidel te tasten voor een nieuwe puzzel én het is duurzaam. Het zou zonde zijn als puzzels na één keer leggen ergens in de kast liggen te verstoffen.”
Vier jaar geleden, na haar pensionering, dacht ze al na over een vorm van ruilhandel. "Ik moest iets doen met puzzels, ik had er een heleboel van op zolder liggen. Maar ja, toen kwam corona.” Juist tijdens de coronapandemie sloeg jan en alleman aan het puzzelen en won de ouderwetse legpuzzel enorm aan populariteit.
Het is geweldig om te doen weet ze uit eigen ervaring. "Ik heb veel hobby's en voel me een echt buitenmens. Maar ook met puzzelen ontspan ik me volledig. Het maakt je hoofd leeg.” Haar record staat op een 2.500 stukjes. "Dat was een boot, een driemaster. Daar heb ik anderhalve maand over gedaan. Nu laat ik het bij maximaal 1.500 stukjes.”
Soms komen er pareltjes binnen, die meteen hun weg vinden naar een nieuwe eigenaar. "De Jan van Haasteren-puzzels zijn bijvoorbeeld helemaal in. We hopen natuurlijk dat ze de puzzel dan na het liggen weer terugbrengen. Verzamelen is niet het doel, maar hergebruik.”
De weggeefwinkel inclusief de puzzelhoek is van maandag tot en met vrijdag geopend van 9.30 tot 15.30 uur. Iedereen kan (kinder)puzzels komen brengen en halen.