De mannen op pad in Oosterbeek
De mannen op pad in Oosterbeek

Senior Actief maakt naam waar: lady’s day en men’s day

Algemeen

OUD-ZEVENAAR - Op 1 januari 1974 werd de vereniging Bejaardensoos Oud-Zevenaar opgericht. De naam bejaardensoos roept een oubollig karakter op.
Niets is minder waar! Deze inmiddels bijna 300 leden tellende vereniging heeft niet voor niets later de naam Senior Actief gekregen. Senior Actief organiseert bijvoorbeeld sportieve activiteiten zoals biljarten, tafeltennis, jeu de boules en yoga. Daarnaast worden er maandelijks activiteiten buiten deze vaste items georganiseerd.

Zo was daar recentelijk Lady’s Day. Daarover maakte Ria Lentjes het volgende verslag.

Op donderdag 7 maart gingen we met 50 personen, vrouwelijke leden van Senior Actief een dag op stap. Deze Lady”s day was georganiseerd in het kader van het 50-jarig bestaan van onze vereniging. We gingen richting Boskoop met als bestemming modehuis van der Klooster. Om 8.30 waren we compleet en vertrok de bus. 1,5 uur zou de busreis duren. We hadden een aardige chauffeur, die ons onderweg alle wetenswaardigheden vertelde. Ook was er nauwelijks oponthoud onderweg. Er was al snel een gezellige sfeer in de bus. Om 10 uur kwamen we aan op de plaats van bestemming. De medewerkers stonden al buiten om ons te verwelkomen. Na het gewoontegetrouw toiletbezoek werd al snel koffie met gebak geserveerd. Na de koffie volgde de modeshow. Drie dames toonden met een wervelende show wat er allemaal te koop is en doordat we alleen met ons gezelschap waren werden onze vragen snel beantwoord en kon je alles van heel dichtbij bekijken. En zelfs even het stofje voelen. Hierna volgde een goedverzorgde lunch, waarna de groep in tweeën gedeeld werd. De ene helft kon kleding passen en kopen. De andere helft nam deel aan een gezellige popquiz. De titel opschrijven, de zanger of zangeres benoemen of de zin afmaken van muziek uit de 70-80 jaren waren hier de opdracht. Vaak werd er uit volle borst meegezongen en maakte dit tot een leuke happening. Na een uurtje werd er van taak gewisseld. Er werden nog verschillende prijsjes verloot. Het bezoek werd beëindigd met een advocaatje met slagroom. Rond 17.00 keerden we weer huiswaarts. Op de weg was het drukker en even stonden we in de file. Toen we in Zevenaar aankwamen rond 18.00 stond bij Zalencentum Staring een goedverzorgd heerlijk buffet klaar. Unaniem waren we van mening dat het ruimschoots onze verwachtingen waar gemaakt had. We kijken terug op een leuke en gezellige dag. Menigeen van ons gezelschap zal nog vaak aan deze dag terugdenken met de mooie gekochte kleding.

Maar er was natuurlijk ook een Men’s day! Daar schreef Cor van Wolferen het volgende verslag over.

Op donderdag 7 maart hebben we met ’n stel enthousiaste mannen historische plekken in en in de omgeving van Oosterbeek bezocht. We hadden enorm geluk met het weer. De zon scheen overvloedig. We begonnen onze excursie op de Ginkelse Heide waar op 17 en 18 september 1944 felle gevechten plaatsvonden tussen het 7e Bataljon The King’s Own Scottisch Borderers en de Duitse troepen. Vervolgens gingen we naar Renkum daar staat een monument uit 2022 om de landingen met de zweefvliegtuigen te herdenken. Het monument geeft een impressie van de landing van een Horsa zweefvliegtuig. Daarna gingen we naar de Jeeptunnel in Wolfheze. Vanwege het feit dat niet alle mannen goed ter been waren hebben we de weg naar de Jeep tunnel met de auto afgelegd. De jeeptunnel Wolfheze heeft deze naam gekregen, omdat de tunnel door Britse strijdkrachten tijdens Operatie Market Garden is gebruikt om de andere kant van het spoor te bereiken met hun Jeeps. In de oorlog werden alle spoorweg overgangen goed bewaakt. De Engelsen vonden deze tunnel en kwamen erachter dat als ze de ruiten van hun jeeps neerklapten, de antennes verwijderden en alles binnenboord hielden, ze voorzichtig door de tunnel konden rijden. Toen werd het tijd voor een hapje en een drankje. Daarvoor werden we gastvrij ontvangen bij het Eethuys Airborne waar we van een heerlijke lunch konden genieten. Na de lunch gingen we op weg naar de Oude kerk in Oosterbeek. Deze kerk was het laatste steunpunt, voordat de Engelse soldaten zich moesten terugtrekken over de rivier. De pastorie, naast de kerk, was ingericht als noodhospitaal. De oude kerk werd zwaar beschadigd in de oorlog. En toen op weg naar het Airborne museum Hartenstein waar het verhaal over de slag om Arnhem in beeld gebracht wordt. In de Airborne Experience komt de geschiedenis tot leven. Na de vlucht met de glider kom je aan op de landingsterreinen en sta je opeens tussen de felle gevechten in de Arnhemse straten. We hebben de dag afgesloten met een bezoek aan de Airborne Begraafplaats. Deze begraafplaats bevat de graven van hen die stierven tijdens Market Garden in September 1944 en de gevechten die daarna volgden in dit gebeid. Doodmoe maar enorm voldaan gingen we huiswaarts.

Hoe verder?

Zo staat er op de kalender van 2024, onder andere het volgende gepland: een huifkartocht, tweemaal een filmmiddag en tweemaal bloemschikken. Ook een muzikale middag met als afsluiting een barbecue, een optreden van de Liemerse Böhmische muzikanten, de sinterklaasmiddag en de Kerstbijeenkomst. De kalender van deze activiteiten staat op de website www.senioractief.com