Marie-José Ogink overhandigt het boekje aan Lucien van Riswijk
Marie-José Ogink overhandigt het boekje aan Lucien van Riswijk Foto:

4 mei wandeling op zaterdag 6 april

Werkgroep lanceert ‘Sporen van de Tweede Wereldoorlog in Zevenaar’

ZEVENAAR - De herdenkingswandeling over de Tweede Wereldoorlog door het centrum van Zevenaar krijgt extra cachet door een nieuw informatieboekje. Marie-José Ogink van de werkgroep 4 mei herdenking Zevenaar overhandigde burgemeester Lucien van Riswijk het eerste exemplaar van ‘Sporen van de Tweede Wereldoorlog in Zevenaar’. 

Door Susan Wiendels

In 2017 startte deze werkgroep met de wandeling. In eerste instantie voor de groepen 8 van de basisscholen om zo de jongeren erbij te betrekken. Omdat ook volwassenen belangstelling toonden voor de wandeling, werd besloten dat iedereen zich kon inschrijven. De tocht van ongeveer twee kilometer vindt dit jaar plaats op 6 april en voert langs plekken met een indrukwekkend verhaal zoals de Turmac, het station, de St. Andreaskerk, de synagoge en het Juvenaat. Die verhalen worden verteld door gidsen, mannen en vrouwen met honderd procent Zevenaars DNA. Die zelf de oorlog meemaakten of de naweeën van de generatie voor hen voelden. “De verhalen over wie voor ons leefden, met name de slachtoffers van onrecht, moeten verteld worden”, meldt de achterkant van de flaptekst van het nieuwe boekje. Op de memorabele plekken staan bordjes die corresponderen met de inhoud van het boekje. Een QR-code verwijst naar nog meer info op www.4meizevenaar.nl.

Marie-José Ogink is bijzonder trots op het vernieuwde informatieboekje, dat nog meer verhalen en foto’s bevat en qua layout en formaat een professionaliseringsslag onderging. Zo vertelt Frans Turling zijn indringende en persoonlijke verhaal over het neerstorten van een eenpersoons Canadees vliegtuig tegen de Andreaskerk. Als Marie-José Ogink praat over de totstandkoming steekt ze de loftrompet over de samenwerking met andere partijen zoals de Cultuurhistorische Vereniging Zevenaar en het Liemers Museum. “In één woord: fantastisch.”

Burgemeester Lucien van Riswijk sprak rake woorden na het doorbladeren van het boekje. “Tijdens mijn middelbareschoolperiode leerde ik van mijn geschiedenisleraar Wim Swart het bekende regeltje van Troelstra, dat hij bij iedereen tussen heeft gekregen die van hem les had: ‘De revolutie stopt niet bij Zevenaar.’ Dat was nog ver voor de Tweede Wereldoorlog. Er waren meer dingen die niet stopten bij Zevenaar, maar sommige zaken stopten wél bij Zevenaar. Enkele jaren geleden heb ik mij tijdens de dodenherdenking uitgesproken dat ik me nog steeds plaatsvervangend schaam voor wat er in die periode is gebeurd. Want als je vluchtelingen en tweede wereldoorlog in Google intikt, heb je grote kans dat je ‘Zevenaar’ als hit krijgt. Dat verhaal behoeft nuancering, maar tegelijkertijd moet het verteld blijven worden. Daar helpt zo’n boekje als dit zeker bij.”

Belangstellenden voor de herdenkingswandeling kunnen zich tot uiterlijk woensdag 3 april aan melden via wandeling.4meizevenaar.nl/aanmelden of bellen naar het Liemers Museum tel 085 040 9971. Deelname aan deze herdenkingswandeling is kosteloos (vrije gift is welkom) en staat open voor iedereen vanaf 11 jaar.