Deze toptalenten staan te popelen om aan de slag te gaan
Deze toptalenten staan te popelen om aan de slag te gaan DixDesign

Toptalenten zoeken leuke club

Algemeen

ZEVENAAR - ZevenAARDIG lanceert op 1 maart het Werk-Vooruit Traject. Een uniek Activerend Werk-traject van één jaar, waarin mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt onder de vleugels van de sociale onderneming via vrijwilligerswerk bij een club, instelling of bedrijf hun talenten in de samenleving kunnen ontwikkelen. Angerlo Vooruit is de eerste club die deze toptalenten een plek geeft. 

Door Susan Wiendels 

“Wij helpen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Waar we vanaf moeten is het idee dat een betaalde baan persé het eindstation moet zijn. Er is een groot gat tussen de doelgroep die wij bedienen en de arbeidsmarkt. De meesten komen heel ver, maar kunnen soms net die laatste stap niet maken en dan zijn ze weer terug bij af. Dat voelt als falen. Terwijl ze toch hebben laten zien dat ze talent hebben en zich kunnen inzetten voor de samenleving. Als een vrijwilligersfunctie bij een club of bedrijf het eindstation is, dan is dat gewoon goed,” licht Elle Joosten toe.
Samen met Dick Nieuwland opende ze vorig jaar de deuren van hun sociale onderneming aan de Voltastraat. Een dagbestedingsplek, werkcafé, een weggeefhoek voor boeken en speelgoed, een ontmoetingsplek, ZevenAARDIG heeft een sociale missie in de breedste zin van het woord. Elle en Dick staan te popelen om het Werk-Vooruit Traject in de Liemers uit te rollen. “In het kort komt het erop neer dat deelnemers eerst drie maanden aarden bij ons aarden om hun hoofd leeg te maken van allerlei zorgen en problemen. Die periode heb je nodig, omdat mensen in het begin sociaal wenselijk gedrag laten zien. Pas daarna kom je tot de kern. De volgende drie maanden besteden we aan cursussen op verschillende leefgebieden. In het tweede halve jaar volgt externe plaatsing bij een vereniging of voor wie dat kan bij een werkgever”, legt Elle Joosten uit.
Het mes snijdt aan meerdere kanten. Elle Joosten: “Deelnemers voelen zich gezien en gehoord. Ze worden voor vol aangezien, het is goed voor hun eigenwaarde. Ze krijgen structuur, kunnen hun vaardigheden verder ontwikkelen en doen contacten op. Als gastheer op zaterdag jeugdteams ontvangen bij een voetbalclub of tenues wassen, dat is toch prima? Niets is mooier dan mensen te zien opbloeien. Dat geeft een geweldige kick.” Ze vervolgt: “Aan de andere kant is er een grote vraag naar personeel en een schreeuwend tekort aan vrijwilligers. Denk bijvoorbeeld aan de zorg of bij verenigingen. Overal zijn handjes tekort. Wij hebben deelnemers, toptalenten, die deze plekken kunnen invullen. Eén plus één is twee, nee drie.”
Eén van de toptalenten is Hans. Hij kan niet wachten tot hij bij een vereniging aan de bak kan. “Ik ben een echte gastheer die zich graag nuttig maakt, ik ben een teamplayer en ik hou van voetbal”, vertelt hij.
Naast Angerlo Vooruit staan ook Liemerije en Kringloopbedrijf de Liemers in de startblokken om aan te haken. Elle Joosten: “Ook voor een organisatie als Liemerije is het prettig dat ze het voortraject niet hoeven doen. Dat doen wij. Wij blijven in beeld, ook in het tweede half jaar op de werkvloer. Dan komen de toptalenten een dagdeel per week terug bij ons. Hier hebben ze hun basis opgebouwd. En wie weet. Liemerije is altijd op zoek naar personeel. Misschien is na afloop een betaalde baan wél mogelijk.”
ZevenAARDIG viert de lancering van het Werk Vooruit Traject op 1 maart met een bedrijfsbezoek voor alle leden van MKB Zevenaar in een feestelijke setting én met een bijzondere gast: ex-Zevenaarder Martin Kniest. Hij is eigenaar van Matz Carwash in Deventer en Zutphen en was in januari 2021 in 5 afleveringen van ‘De Wasstraat’ met zijn personeel op TV. De Wasstraat gerund wordt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Een plek waar ze zich veilig, gehoord en gezien voelen, maar ook moeten presteren. Een sociaal ondernemer pur sang die voor zijn personeel net dat stapje meer zet. Dat gedachtegoed wil hij in heel Nederland verder brengen, maar zeker ook in de gemeente van zijn roots: Zevenaar.